STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, TUTORIALE, Telecom & IT-C & Online, Piata de Capital - BVB, Antreprenoriat

Bittnet Systems vine pe piata AeRO (simbol BNET). Planurile de dezvoltare ale companiei, intr-un interviu cu fondatorii acesteia – Mihai si Cristian Logofatu

Bittnet_logoBittnet Systems este prima companie din IT care se listeaza la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile intrand la tranzactionare pe 15 aprilie 2015, sub simbolul BNET. Cu aceasta ocazie, cei doi fondatori ai companiei, Mihai Logofatu – CEO si Cristian Logofatu – CFO, ne-au acordat interviul redat mai jos.

 

  • Redactia EconomicZoom: De ce Bittnet a hotarat sa vina pe AeRO? 

Bittnet_MihaiL_output-02-portretMihai (foto dreapta) & Cristi Logofatu: In primul rand trebuie sa spunem ca in viziunea noastra despre evolutia unei companii listarea la bursa este un pas natural, o masura a maturitatii companiei; intotdeauna am vizualizat in modelul de dezvoltare ca la un moment dat vom deveni companie publica. In acest sens ne-am pregatit inca din 2009, cand, dupa un 2008 in care am atins un nivel de profit semnificativ, nu am distribuit dividende ci am majorat capitalul social cat sa putem sa ne transformam in S.A.

In mod deosebit, in prezent exista o conjunctura favorabila in piata de capital, atat Bursa de Valori, cat si ASF dar si mersul economiei creand mediul propice pentru companiile de dimensiunea noastra, in cautare de capital. Piata AeRO este un proiect foarte interesant, care vine sa acopere un “gol” in posibilitatile de finantare ale unei companii: cand cauti o suma prea mare pentru Business Angels dar prea mica pentru fonduri de investitii.

 

  • Redactia EconomicZoom: Structura cifra de afaceriCe pondere au in venituri Training-urile IT, respectiv solutiile de integrare IT? Cum arata clientii-tip care apeleaza la serviciile ale voastre?

Bittnet_CristiL_00-portret-cristiMihai & Cristi Logofatu (foto stanga): Ca si pondere a veniturilor, trainingul a generat in 2014 aproximativ 30% din cifra de afaceri, iar activitatea de integrare solutii IT a generat 70% din venituri. Istoric vorbind este cea mai mica pondere avuta de training in total cifra de afaceri, cu toate ca incasarile totale din activitatea de training au atins cea mai mare valoare din istoria companiei. Activitatea de integrator IT presupune si livrarea de echipamente hardware si software, unde este mai usor sa livrezi proiecte mai mari ca dimensiune.

Clientii nostri sunt companii cu cifra de afaceri peste 5 milioane euro si peste 10 angajati. Datorita specificului serviciilor si solutiilor livrate, majoritatea clientilor sunt de fapt companii mari si foarte mari, din domenii in care mentinerea continua a activitatii in parametri optimi este foarte importanta. Astfel, companii din manufacturing (cu accent pe automotive), banking, telecom dar si alte companii din IT compun piata careia ne adresam.

 

  • Redactia EconomicZoom: Cine sunt ceilalti actionari ai companiei la acest moment, in afara de voi?

Mihai & Cristi Logofatu: Compania a fost fondata de noi, in 2007. Incepand cu ianuarie 2012, Razvan Capatina – un investitor privat – a intrat in actionariat printr-o infuzie de capital. Tot atunci am creat un Advisory Board compus din persoane cu mare experienta antreprenoriala si manageriala: Dan Stefan, Andrei Pitis si Sergiu Negut. La momentul listarii, toti acestia detin actiuni in diverse procente.

In 2015, compania a mai atras o finantare de la fondul polonez de investitii Carpathia Capital – care incheie lista de actionari la momentul initial al listarii. Carpathia Capital s-a angajat sa asigure lichiditatea in piata, introducand suficiente ordine de vanzare pentru a genera free float.

 

Actionariat Bittnet Systems SA, inaintea listarii

Bittnet_actionariat

    Sursa: Memorandumul Informativ BNET, emis cu ocazia listarii 

 

  • Redactia EconomicZoom: Care e mesajul vostru catre investitori? De ce sa vina alaturi de voi in companie?

Mihai & Cristi Logofatu: Pana acum Bittnet a reusit sa obtina o crestere semnificativa, fiind nominalizata in 2014 de Deloitte in topul celor mai dinamice 500 companii din EMEA. In 2011, la evenimentul “Venture Connect” am promis potentialilor investitori “o crestere de 8 ori in 5 ani”.

Odata cu intrarea pe piata de capital nu putem sa facem promisiuni, ci doar sa impartasim planurile noastre de crestere sustinuta. Consideram ca desi rezultatele de pana acum arata promitator, suntem inca la inceput de drum si deci planurile de dezvoltare sunt conturate in acelasi registru de crestere agresiva, sustinuta de investitia continua in cresterea echipei de vanzari si a activitatilor de marketing. In aceasta perioada de crestere intentionam sa investim in companie toate resursele disponibile – ceea ce inseamna ca nu intentionam sa propunem distribuirea de dividende – astfel incat sa ne sporim sansele de a atinge potentialul maxim pe care il percepem.

 

  • Redactia EconomicZoom: Ce perspective financiare intrevedeti pentru urmatorii ani si ce tinte va propuneti?

Mihai & Cristi Logofatu: Pentru anul fiscal 2015 ne-am propus sa depasim cifra de afaceri de 4 milioane euro si sa atingem un EBITDA de 200.000 euro. Informatiile sunt prezentate mai pe larg in Information Memorandumul pregatit in vederea listarii. Desi ne place sa vorbim despre companie, perspective si realizari, incepand de astazi, informatiile despre evolutia de pana acum a anului 2015 vor putea fi comunicate doar pe canalele oficiale: site-ul Bursei de Valori Bucuresti si site-ul www.bittnet.ro/investors

 

Proiectii Financiare Bittnet Systems SA – conform Memorandumului

Bittnet_Photo2015_2017

  • Redactia EconomicZoom: Daca ar fi sa generalizam putin discutia, de ce ar veni o firmă antreprenorială pe AeRO?

Mihai & Cristi Logofatu: Fara niciun dubiu, motivul principal pentru intrarea pe piata de capital este accesul la capital. Bursa insasi inseamna o suita de mecanisme care pun la un loc nevoia de capital cu nevoia de randament, apetitul fata de risc al antreprenorilor si cel al investitorilor.

Nu credem ca orice companie trebuie sa se listeze la bursa, dar pentru antreprenorii care cauta capital piata AeRO poate fi o alternativa serioasa. Atragerea de capital ca sursa de finantare trebuie sa completeze imprumuturile bancare. Acestea din urma sunt limitate la un moment dat de capitalul societatii, deci capitalul trebuie sa creasca si el pentru a putea sustine imprumuturile (care sunt foarte importante pentru dezvoltarea unei companii).

Pe de alta parte piata de capital, ca de altfel orice fel de tranzactie care pune un pret pe companie, este o masura foarte buna a valorii companiei asa cum este ea perceputa din exterior. Desigur ca antreprenorii vor considera intotdeauna ca valoarea companiei lor este “mai mare” iar investitorii (fie ca sunt privati,  fie ca sunt fonduri, fie ca este vorba despre piata de capital) vor incerca sa plateasca “mai putin”. Pretul la care se realizeaza tranzactiile efectiv este acel pret la care ambele parti considera ca “targul este cinstit”, ca au ceva de castigat (pe termen scurt sau lung).

 

Memorandumul Informativ Bittnet Systems SA (simbol BNET), emis cu ocazia listarii la BVB poate fi vizualizat aici.

 

  • Principalele repere bursiere BNET:

– Capitalizare anticipata: aproximativ 6,6 milioane RON (sau 1,49 milioane EUR), la un pret estimativ de 1,46 RON/actiune dat de tranzactia cu Carpathia Capital.

– Tinte cifra de afaceri: 2015 – 19,8 milioane RON; 2016 – 26,1 mil RON; 2017 – 30,4 mil RON.

– Tinte profit net: 2015 – 1,26 mil RON; 2016 – 1,09 mil RON; 2017 – 1,34 mil RON. (Mentiune: profitul 2015 include si o componenta ‘one-time’, iar excluzand aceasta, rezultatul net 2015 ar fi de aproximativ 0,75 mil RON – estimarea apartine EconomicZoom). 

– P/E 2015 corectat = 8,8;  P/E 2016 = 6,1

– Free-float – Text extras din Memorandum: „Free-float-ul actual […] include 222.068 actiuni si reprezinta 4,93% din capitalul social al companiei. Pentru a asigura lichiditate suplimentara si a pentru a creste free-float-ul, Carpathia Capital S.A. va plasa ordine de vanzare de cel putin 337.829 actiuni ale Companiei (reprezentand o pondere de cel putin 7,5% din capitalul social […]).” De mentionat faptul ca ceilalti actionari persoane fizice au o perioada de lock-up de 12 luni, dupa cum reiese din acelasi document.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.