STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Legislatie & Mediu de Afaceri, Avocatura de afaceri, Constructii & Imobiliare

Biriș Goran a obținut hotărârea Curții de Justiție a UE privind modul de calcul a TVA la tranzacţiile imobiliare între persoane fizice

Casa de avocatură Biriș Goran a obținut hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene cu privire la modul de calcul a TVA în tranzacțiile imobiliare efectuate de persoane fizice.

116564_articolCurtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit că, în cazul în care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la cumpărător taxa pe valoarea adăugată solicitată de administrația fiscală, atunci se consideră că prețul convenit de parțile contractului de vanzare-cumparare include și TVA.

“Această hotărâre de referință susține declarațiile noastre anterioare și influențează decisiv modul de calcul a TVA în toate tranzacțiile imobiliare efectuate de persoane fizice pana la adata de 01.01.2010 și prin urmare, mii de dosare aflate pe rolul instanțelor naționale în legatura cu aceasta problemă fiscală. Acest rezultat este rodul muncii echipei de fiscalitate pe care o conduc împreună cu Ruxandra Jianu, echipei de litigii condusă de Mihai Nușcă, precum și foștilor nostri colegi Luisiana și Ionut Dobrinescu” a declarat Gabriel Biriș.

Pe data de 22 mai 2012, Biriș Goran a înaintat la Înalta Curte de Casație și Justiție, în numele și pe seama unei persoane fizice, o cerere de sesizare a Curții de Justiție a Uniunii Europene, în vederea pronunțării unei hotărâri preliminare privind TVA. După ce Înalta Curte a sesizat Curtea de Justitie, s-a format Cauza 249/2012.

Întrebarea înaintată de Biriș Goran 

“În cazul reconsiderării statutului vânzătorului de persoană impozabilă în scopuri de TVA, contrapartida (prețul) livrării bunului imobil fiind stabilită de părți, fără nicio mențiune cu privire la TVA, art. 73 și 78 din Directiva 2006/112/CE (1) a Consiliului Uniunii Europene trebuie interpretate în sensul că baza de impozitare o reprezintă:

(a) contrapartida (prețul) livrării bunului stabilită de părți diminuată cu cota de TVA; sau

(b) contrapartida (prețul) livrării bunului convenită de părți?”

Răspunsul Curții de Justiție a Uniunii Europene 

Directiva 2006/112/CE a Consiliului din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată, în special articolele 73 și 78 din aceasta, trebuie interpretată în sensul că, atunci când prețul unui bun a fost stabilit de părți fără nicio mențiune cu privire la taxa pe valoarea adăugată, iar furnizorul bunului respectiv este persoana obligată la plata taxei pe valoarea adăugată datorate pentru operațiunea supusă taxei, prețul convenit trebuie considerat, în cazul în care furnizorul nu are posibilitatea de a recupera de la dobânditor taxa pe valoarea adăugată solicitată de administrația fiscală, ca incluzând deja taxa pe valoarea adăugată.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.