STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Privatizare & Retrocedare, Constructii & Imobiliare

Bilanţul Retrocedărilor: Supraevaluări de 300 de ori ale terenurilor, compensaţii uriaşe încasate de grupuri mici de interese

Din 1991 până în prezent România a retrocedat în natură 9.000 de clădiri şi peste un milion de hectare de teren, a plătit în bani şi acţiuni la Fondul Proprietatea alte 5 miliarde de euro. Principalii beneficiari ai acestor compensaţii au fost însă persoanele care au cumpărat drepturile litigioase de la foştii proprietari de drept sătui să mai aştepte la coadă la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP).

Update 17.04.2013

Noul proiect de lege privind restituirea propietatilor confiscate

Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a publicat proiectul de lege privind restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti şi despăgubirile aferente.

Noul proiect prevede plafonarea profitului pe care un samsar îl poate obţine din valorificarea drepturilor litigioase.

Statul va plăti despăgubiri băneşti în cazul celor care au decizii definitive numai de anul viitor şi eşalonat pe 5 ani.

In dosarele în care se acordă măsuri compensatorii altor persoane decât titularului dreptului de proprietate, fost proprietar sau moştenitori legali sau testamentari ai acestuia, se acordă un număr de puncte egal cu suma dintre preţul plătit fostului proprietar sau moştenitorilor legali sau testamentari ai acestuia pentru tranzacţionarea dreptului de proprietate şi un procent de 15% din diferenţa până la valoarea imobilului stabilită conform ar 21, alin 6.

Proiectul depus în Parlament arată că ar exista 612.000 notificări, adică cereri de retrocedare pentru terenuri agricole şi forestiere din care mai mult de jumătate ar reveni cultului romano-catolic, care a depus cereri pentru 88.000 de imobile.

Preşedintele ANRP, Gerorge Băeşu, anunţa în ianuarie că valoarea totală a despăgubirilor rezultate din litigiile privind retrocedarea se ridică la aproximativ 8-9 miliarde de euro.

”Comisiile locale şi judeţene de fond funciar au obligaţia de a soluţiona toate cererile de restituire, de a efectua punerile în posesie şi a elibera titlurile de proprietate până la data de 01 ianuarie 2016″, se precizează în proiectul de lege.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.