STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Servicii & Comert & Logistica, Concurenta & Protectie Consumator

Bijutierii acuză ANPC că sprijină traficanţii de aur falsificat şi că vrea monopol de stat în acest domeniu

Confederaţia Naţională a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase – Diamond Gold, Federaţia Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase – Diamond Gold şi Patronatul Bijutierilor din România solicită neaprobarea unui proiect de act normativ pentru modificarea OUG 190/2000 privind regimul metalelor preţioase în România, care se află deja în Camera Deputaţilor. Organizațiile acuză Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor că sprijină traficanţii de aur falsificat, prin certificarea bijuteriilor umplute cu zinc şi cupru ca fiind din aur, dar şi că vrea să introducă monopol de stat în domeniu.

Sursă: www.dcnews.ro
Sursă: www.dcnews.ro

Avocatul bijutierilor, Otilia Sava, a declarat, într-o conferinţă de presă, că potrivit actului normativ în vigoare, marcarea bijuteriilor se face de către operatori sau de către ANPC pentru certificare.

Ambele mărci au aceeaşi greutate, marca operatorilor se numeşte marcă de responsabilitate, iar cea pe care o pune ANPC este marcă de certificare. Problema este că nu este aceeaşi greutate în volumul celor care aplică această marcă, a precizat Otilia Sava.

„Din cei 7.000 de operatori cât sunt pe piaţă, 700 sunt cei care marchează cu marca de responsabilitate, restul de 90 la sută marchează ANPC cu marca de certificare. Dacă ANPC marchează 90 la sută din piaţă înseamnă că automat este responsabil de toată piaţa de care se plânge în prezent. De fapt, ANPC-ul este singurul responsabil de piaţa subterană care există şi care marchează 90 la sută. Păi dacă marchezi 90 la sută înseamnă că 90 la sută este problema ta”, a mai spus Sava.

Ea a mai spus că deşi Curtea de Apel a obligat ANPC să-şi respecte dreptul de a organiza concursul anual prin care operatorii pot să-şi aplice marca de responsabilitate, acest lucru nu s-a mai respectat din 2007.

„Să nu credeţi că acest examen nu s-a mai organizat întâmplător, pentru că neorganizând, nu dai dreptul operatorilor să-şi marcheze propriile produse pe care le fac. Dacă nu dai dreptul operatorilor să-şi aplice marca cu propriul panson, în care au investit mii de euro, înseamnă că îl obligi să vină către ANPC, îl obligi să facă drumul şi să asigure transporturi de valori şi, practic, obligi consumatorul să cumpere un produs mai scump. Aceasta se întâmplă şi acum, consumatorii nu sunt protejaţi, dimpotrivă. Aparent, în prezent, piaţa subterană este principalul motiv pentru care ANPC vrea să schimbe legea. Dar este vorba de o piaţă subterană pe care a creat-o şi a îngrăşat-o”, a mai explicat avocatul.

Otilia Sava a mai spus că adoptarea proiectului de act normativ şi introducerea mărcii de stat vor duce la pierderea celor 100.000 de locuri de muncă din domeniu. Avocatul a adăugat că ANPC ar urma să aducă în acest lanţ o firmă privată.

„Aici intervin băieţii deştepţi din piaţa metalelor preţioase, pentru că, deşi nu are dreptul să deroge marcarea cu marca de stat, legea interzice clar prin articolul 2, la articolul 14 alineatul d, undeva la sfârşit, avem un articol-cheie care spune că ANPC va deroga marcarea cu marcă de stat către o firmă privată. De ce ar veni o firmă privată să marcheze cu marcă de stat? Mai mult decât atât, ANPC spunea, într-o emisiune televizată, că această firmă este o firmă ungurească. Este vorba despre o firmă care va căpuşa întreaga ramură şi care va distruge breasla celor 700 care marchează cu marcă de responsabilitate”, a mai spus Sava.

Ea a explicat că dacă în prezent un client se adresează unui operator pentru a comanda o bijuterie, acesta poate să pansoneze bijuteria şi în acelaşi timp poate certifica că acel client va purta o bijuterie conformă.

Reprezentanţii patronatelor au acuzat ANPC şi de faptul că a promovat falsuri în piaţa bijuteriilor. Karl Heinz, de la Patronatul Bijutierilor din România, a dat ca exemplu un medalion de opt grame, prezentat clienţilor ca fiind integral din aur, deşi doar rama obiectului era din acest metal preţios, interiorul fiind din argint.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.