STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Telecom & IT-C & Online, INTERNATIONAL, Politica Sociala & Legislatia Muncii & Migratie

„Big Brother” în India necesită scanarea amprentelor pentru alimente, telefoane și finanțe

NEW DELHI – În încercarea de a construi un sistem de identificare cu o acoperire fără precedent, India scanează amprentele digitale, ochii și chipurile celor 1,3 miliarde de locuitori ai săi și leagă datele de totul, de la beneficii sociale la telefoane mobile, scrie The New York Times.

Libertarienii civili sunt îngroziți, văzând programul, numit AADHAAR, ca Big Brother al lui Orwell adus la viață. Pentru guvern, este mai degrabă „fratele mai mare”, un termen de adresare folosit de mulți indieni pentru un străin atunci când a cerut ajutor.

Pentru alte țări, tehnologia ar putea oferi un model pentru modul de urmărire a locuitorilor acestora. Și pentru instanța supremă de judecată din India, sistemul de identificare prezintă probleme juridice unice care vor defini ce înseamnă dreptul constituțional la viața privată în era digitală.

Pentru Adita Jha, Aadhaar a fost pur și simplu o bătaie de cap. Consultantul de mediu de 30 de ani din Delhi a așteptat la rând de trei ori să se așeze în fața unui computer care i-a fotografiat fața, i-a capturat amprentele digitale și a captat imagini ale irisurilor sale. De trei ori, datele nu s-au încărcat. Cea de-a patra încercare a funcționat în cele din urmă și ea a fost adăugată acum celor 1,1 miliarde de indieni deja incluși în program.

Doamna Jha nu avea de ales decât să țină cont de acest demers. Guvernul a făcut obligatorie înregistrarea pentru sute de servicii publice și private, de la examenele școlare până la deschiderea de conturi bancare.

„Aproape că simți că viața se va opri fără un Aadhaar”, a spus doamna Jha.

Tehnologia a oferit guvernelor din întreaga lume noi instrumente de monitorizare a cetățenilor lor. În China, guvernul lansează modalități de a utiliza recunoașterea facială și big data pentru a urmări oamenii, căutând să se injecteze mai departe în viața cotidiană. Multe țări, inclusiv Marea Britanie, montează camere cu circuit închis pentru a-și monitoriza populațiile.

Dar programul Indiei se află într-o ligă proprie, atât în colectarea în masă a datelor biometrice, cât și în încercarea de a le conecta la tot – bilete de trafic, conturi bancare, pensii, chiar mese pentru elevii subnutriți.

„Nimeni nu a abordat asta la așa scară și cu așa ambiție”, a spus Jacqueline Bhabha, profesor și director de cercetare al Centrului FXB pentru Sănătate și Drepturile Omului de la Harvard, care a studiat sistemele de identificare biometrică din întreaga lume. „A fost salutat, și în mod justificat, ca un triumf extraordinar pentru ca toți să fie înregistrați”.

Criticii se tem că guvernul va obține o perspectivă fără precedent asupra vieților tuturor indienilor.

Ca răspuns, premierul Narendra Modi și alți susținători ai programului spun că „Aadhaar este biletul Indiei către viitor”, o identitate universală și ușor de folosit, care va reduce corupția endemică a acestei țări și va ajuta chiar să-i aducă și pe cei mai analfabeți în era digitală.

„Este echivalentul construcției de autostrăzi interstatale”, a declarat Nandan Nilekani, miliardarul de tehnologie care a fost contactat de guvern în 2009 pentru a construi sistemul Aadhaar. „Dacă guvernul a investit în construirea unei utilități publice digitale și ea este pusă la dispoziție ca o platformă, atunci puteți crea, de fapt, inovații majore în acest domeniu”.

Utilizările potențiale – de la supraveghere până la gestionarea programelor de beneficii guvernamentale – au atras interesul în altă parte. Sri Lanka planifică un sistem similar, iar Marea Britanie, Rusia și Filipine îl studiază, potrivit guvernului indian.

Aadhaar, care înseamnă „fundație” în limba engleză, a fost inițial concepută ca o modalitate de identificare (ID) dificil de falsificat pentru a reduce frauda și a îmbunătăți livrarea programelor guvernamentale de asistență socială.

Dar dl. PM Modi, care a promovat o viziune a „Indiei digitale” după ce partidul său a preluat puterea în 2014, și-a extins ambițiile.

Cei săraci trebuie să își scaneze amprentele digitale la magazinul de rații pentru a-și primi alocațiile guvernamentale de orez. Pensionarii trebuie să facă același lucru pentru a-și primi pensiile. Elevii de liceu nu pot intra în concursul anual de pictură al departamentului de apă până când nu își prezintă identitatea.

În unele orașe, nou-născuții nu pot părăsi spitalul până când părinții nu-i înregistrează. Chiar și pacienților cu lepră, a căror boală le distruge degetele și ochii, li s-a spus că trebuie să treacă de testul amprentelor digitale sau al scanărilor de iris pentru a-și obține beneficiile.

Guvernul Modi a ordonat, de asemenea, indienilor să-și conecteze ID-urile la conturile lor mobile și la conturile bancare. Statele au adăugat propriile lor variante, cum ar fi utilizarea datelor pentru a „mapa”, a cartografia unde locuiesc oamenii. Unii angajatori utilizează ID-ul pentru verificările de fond ale solicitanților de locuri de muncă.

„Aadhaar a adăugat o mare putere dezvoltării Indiei”, a spus Modi într-un discurs din ianuarie adresat cadeților militari. Oficialii estimează că contribuabilii au economisit cel puțin 9,4 miliarde de dolari datorită Aadhaar, eliminând „fantomele” și alți beneficiari necorespunzători ai serviciilor guvernamentale.

Oponenții au deschis cel puțin 30 de cazuri împotriva programului în cadrul Curții Supreme din India. Aceștia susțin că Aadhaar încalcă Constituția Indiei – și, în special, o decizie judecătorească unanimă de anul trecut, care a declarat pentru prima dată că indienii aveau un drept fundamental la intimitate.

Rahul Narayan, unul dintre avocații care contestă sistemul, a declarat că guvernul a construit în mod esențial o bază de date gigantică asupra cetățenilor săi. „De-a lungul timpului a fost ca un fel de misiune”, a spus el.

Instanța a organizat audieri ample și este de așteptat să se pronunțe în primăvară.

Guvernul susține că ID-ul universal este vital într-o țară în care sute de milioane de oameni nu au documente de identificare pe scară largă.

„Oamenii înșiși sunt cei mai mari beneficiari”, a spus Ajay B. Pandey, inginerul instruit în Minnesota, care conduce Autoritatea Unică de Identificare din India, agenția guvernamentală care supraveghează sistemul. „Această identitate nu poate fi refuzată”.

Întreprinderile utilizează tehnologia pentru a eficientiza tranzacțiile.

Bancile trimiteau odată angajați la casele solicitanților de cont pentru a le verifica adresele. Acum, conturile pot fi deschise online și finalizate cu o scanare a amprentelor digitale la o sucursală sau altă locație autorizată. Reliance Jio, furnizor de servicii de telecomunicații, se bazează pe o scanare a amprentelor digitale Aadhaar pentru a efectua verificarea ID-ului mandatată de guvern pentru achiziționarea de cartele SIM de telefon mobil. Aceasta permite funcționarilor să activeze serviciul imediat în loc să-i forțeze pe cumpărători să aștepte o zi sau două.

Dar sistemul Aadhar a ridicat și probleme practice și juridice.

Cu toate că baza de date a sistemului de amprente digitale, iris și chipuri pare să fi rămas în siguranță, cel puțin 210 site-uri web au scurs alte date personale – cum ar fi numele, data nașterii, adresa, numele părinților, numărul contului bancar și numărul Aadhaar – în cazul a milioane de indieni. Unele dintre aceste date sunt încă disponibile cu o căutare simplă pe Google.

Deoarece Aadhaar a devenit obligatoriu pentru serviciile guvernamentale, unele părți din mediul rural din India s-au luptat cu conexiunile la internet necesare pentru a face Aadhaar să funcționeze.

După o viață de muncă manuală, mulți indieni nu au nici o amprentă lizibilă, ceea ce face ca autentificarea să fie dificilă. Un studiu recent a constatat că 20% din gospodăriile din statul Jharkand nu au reușit să-și primească rațiile alimentare în baza verificării bazate pe Aadhaar – de cinci ori rata de eșec a cardurilor de rații.

„Aceasta este populația care este clasificată ca fantome și ca falsă de către guvern”, a declarat Reetika Khera, profesor asociat de economie la Institutul Indian de Tehnologie Delhi, care a co-scris studiul.

Văzând aceste probleme, unele guverne locale au redus utilizarea Aadhaar pentru beneficiile publice. În februarie, guvernul pentru regiunea Delhi a anunțat că va înceta să folosească Aadhaar pentru livrarea alimentelor din beneficii.

Dr. Pandey a spus că unele probleme au fost inevitabile, dar agenția sa încearcă să le repare. Guvernul se ocupă de breșele de securitate și, recent, a adăugat recunoașterea feței ca o alternativă la scanarea amprentelor digitale sau a irisului, pentru a facilita verificarea identităților.

Temerile că guvernul indian ar putea folosi Aadhaar pentru a transforma țara într-un stat al supravegherii, a spus el, sunt exagerate. „Nu există autoritate centrală care să aibă toate informațiile”, a spus el. Înainte de Aadhaar, a spus el, sute de milioane de indieni nu au putut demonstra cu ușurință cine sunt. „Dacă nu sunteți în măsură să vă dovediți identitatea, nu aveți niciun un drept”, a spus el. – Nu aveți nicio existență.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.