STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Piata de Capital - BVB

BERD a vândut acţiunile pe care le deținea la OMV Petrom, cu 86,6 mil. euro

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a vândut pachetul de 1,6% acţiuni OMV Petrom pe care îl deținea, pentru suma de 385,6 milioane lei (86,6 milioane euro).

EBRD-cp1-micBERD a vândut acţiunile la preţul de 0,42 lei, cu 12,09% sub cotaţia de marţi, dinaintea lansării plasamentului privat prin care a scos la vânzare 0,81% din titlurile OMV Petrom, și cu 6,9% sub ultima cotaţie de miercuri, de 0,4511 lei/titlu.

Plasamentul a început miercuri şi s-a încheiat joi, la ora 15:45, iar vânzătorul a avut opţiunea de a majora volumul scos la vânzare, tranzacţiile efective urmând a fi operate în şedinţa bursieră de vineri.

Discountul la care a vândut acţiunile este similar celui acordat în urmă cu un an, când BERD a vândut un pachet reprezentând 0,4% din titlurile OMV Petrom. Atunci, instituţia a încasat 84,9 milioane lei (18,8 milioane euro).

Informaţia că un investitor vrea să vândă 0,81% din acţiunile OMV Petrom s-a răspândit încă de miercuri în piaţa de capital,  determinând o corecţie de aproape 5,6% pentru acţiunile OMV Petrom.

Compania de brokeraj Raiffeisen Capital&Investment şi casa cehă de brokeraj Wood&Company au intermediat tranzacţia.

BERD a devenit acţionar al Petrom în 2004, pentru a susţine privatizarea companiei naţionale de petrol şi gaze, cu o deţinere de aproximativ 2,03%.

„Vânzarea participaţiei la Petrom dovedeşte atractivitatea României pentru investitorii instituţionali. Suntem mândri că am contribuit la succesul, puterea şi atractivitatea de astăzi a companiei”, a declarat într-un comunicat Eric Rasmussen, director la BERD în domeniul resurselor naturale.

El a adăugat că banca rămâne dedicată în totalitate României, ieşirea din acţionariatul Petrom facând parte din managementul portofoliului BERD.

„Apreciem sprijinul BERD în timpul procesului complex şi de succes al transformării Petrom într-o companie modernă şi sustenabilă, inclusiv în timpul primilor ani ai crizei financiare”, a spus Mariana Gheorghe, directorul general al Petrom.

Totodată, această tranzacţie va contribui pozitiv la dezvoltarea pieţei de capital din România, prin creşterea lichidităţii Bursei de Valori Bucureşti.

Acționarii principali ai OMV Petrom sunt grupul austriac OMV, care deţine 51,01% din acţiuni, Ministerul Economiei cu 20,64% din titluri și Fondul Proprietatea cu 18,99%.

Capitalizarea bursieră a companiei, calculată la ultimul preţ al acţiunilor în şedinţa de joi, de 0,446 lei, este de 25,263 miliarde lei (5,672 miliarde euro).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.