STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, EUROPA, Politica Energetica, Finantari UE & Granturi

BERD va finanţa cu 300 mil. dolari achiziţiile de gaze ale Ucrainei, cu condiţia reformării Naftogaz

BERD va finanţa cu 300 de milioane de dolari achiziţiile de gaze ale Ucrainei din această iarnă, cu condiţia reformării companiei energetice naţionale Naftogaz, în urma unui acord semnat vineri, la Berlin, în prezenţa cancelarului german Angela Merkel şi a premierului ucrainean Arseni Iaţeniuk, transmite Mediafax.

The EBRD's 2011 Annual Meeting in Astana, Kazakhstan, 20-21 May 2011Naftogaz va utiliza împrumutul de la BERD pentru achiziţia a circa 1,1 miliarde de metri cubi de gaze, care vor fi folosite la completarea stocurilor strategice de gaze, înainte de intrarea în iarnă, se arată într-un comunicat al instituţiei financiare.

Împrumutul din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare este condiţionat de un program de restructurare a Naftogaz, care include crearea unui consiliu de supraveghere format din directori independenţi şi calificaţi, introducerea unui audit intern, înfiinţarea unor funcţiuni de conformitate, anti-corupţie şi de management al riscurilor şi o structură de proprietate şi de management conforme cu practicile internaţionale.

Acordul a fost semnat de directorul general al BERD pentru Energie şi Resurse Naturale, Riccardo Puliti, şi directorul general al Naftogaz, Andri Kobolev.

Împrumutul de 300 de milioane de dolari, pe termen de trei ani, face parte din eforturile internaţionale de creşterea a securităţii energetice a Ucrainei prin susţinerea diversificării furnizorilor de gaze şi a rutelor de aprovizionare.

Comisia Europeană a jucat un rol foarte activ în toate iniţiativele de îmbunătăţire a securităţii energetice a Ucrainei şi a reformelor în sector. În paralel, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Investiţii lucrează la un program de facilităţi financiare, având aceleaşi obiective.

BERD este cel mai mare investitor financiar din Ucraina. La 1 septembrie 2015, BERD avea angajamente totale de 11 miliarde de euro în 346 de proiecte din Ucraina.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.