STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

BERD: State precum România, Bulgaria sau Grecia ar putea fi destul de afectate de un Brexit dur

Statele din sud-estul Europei, inclusiv România, ar putea fi destul de serios afectate din punct de vedere economic în eventualitatea unui Brexit dur, a declarat Suma Chakrabarti, președintele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), potrivit Bloomberg, informeaza Mediafax.

Instituția financiară cu sediul la Londra este pregătită să intervină în cazul în care ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va reduce finanțarea în regiunile unde banca este activă. State precum Polonia și Croația fiind printre cele mai dependente de finanțarea europeană, care însă ar urma să scadă dacă Regatul Unit alege să părăsească și piața comună.

„Sud-estul Europei ar putea fi destul de afectat în cazul unui Brexit dur”, a declarat oficialul într-un interviu, adăugând că „în acest caz, BERD va trebui să acționeze contraciclic și să facă mai mult”.

Europa de Est a fost principala beneficiară a bugetului UE pentru perioada 2014-2020, care depăşeşte 60 de miliarde de euro, și care ajută state ca Polonia, Ungaria, România și Bulgaria să recupereze diferența față de statele mai bogate din vestul continentului. În 2016, regiunea a înregistrat una din cele mai mari creșteri economice din UE, în frunte cu România, relatează agenția de știri Bloomberg.

EBRD a avertizat că o scădere a investiţiilor din cauza Brexit ar putea reduce nivelul creșterii economice în regiune cu până la două procente.

„Avem destul capital să suplimentăm finanțare către aceste țări – nu ducem lipsă de capital”, a afirmat Chakrabarti, care a adăugat că „România, Bulgaria, Grecia, aceste economii ar putea fi destul de afectate în cazul unui Brexit dur, iar în această situație BERD va trebui să găsească mai multe proiecte”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.