STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, P.I.B. & STATISTICI

BERD: România va înregistra o creştere economică de 2,4% în 2014

România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,4%, anticipează experţii BERD, în pricipal datorită exporturilor şi cererii interne, principalele riscuri fiind în zona creditării, din cauza creditelor neperformante şi reducerii finanţării transfrontraliere de către băncile străine, scrie Mediafax.

economic_growth1Perspectivele de creştere economică ale României sunt limitate de situaţia dificilă din zona euro, se arată într-un raport publicat marţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Totodată, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depăşesc 20% din soldul total al împrumuturilor, şi continuarea procesului de dezintermediere transfrontalieră de către băncile străine ar putea trage în jos perspectivele de creştere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditării, avertizează BERD.

Banca estimează că economia României a crescut anul trecut cu 2,5%, după o rată de creştere de 2,8% în primele nouă luni, datorată în principal exporturilor şi agriculturii.

Investiţiile BERD în România totalizează 6,4 miliarde euro, în proiecte cu o valoare totală de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor băncii. BERD a investit anul trecut 510 milioane euro în România, participând la 32 de proiecte.

Economia românească a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, susţinută de exporturi şi recolta agricolă bună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.