STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

BERD menține la 2,8% prognoza privind creşterea economică a României din 2015

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a menţinut luni la 2,8% prognoza privind creşterea economică a României din acest an, apreciind că economia va beneficia de ieftinirea petrolului, de investiţii în urcare şi de îmbunătăţirea încrederii în rândul consumatorilor, potrivit Mediafax.

EBRD-cp1-micÎn acelaşi timp, BERD avertizează asupra unor posibile efecte negative generate de tensiunile geopolitice din regiune şi de incertitudinile din zona euro, se arată într-un raport al băncii referitor la perspectivele economice ale ţărilor în care operează instituţia financiară.

„Am menţinut la 2,8% prognoza privind avansul celei mai mari economii din sud-estul Europei, în contextul în care creşterea încrederii şi a investiţiilor, precum şi scăderea preţului petrolului ar putea fi contrabalansate de tensiunile geopolitice în urcare şi de incertitudinile din zona euro”, se spune în raport.

Europa de Sud-Est cuprinde România, Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Macedonia, Cipru, Kosovo, Muntenegru şi Serbia.

BERD este mai optimistă în ceea ce priveşte creşterea economică a României faţă de Fondul Monetar Internaţional şi de Comisia Europeană, ultimele două instituţii estimând un avans de numai 2,5% în 2015. Banca Mondială anticipează pentru acest an o creştere de 2,9% a PIB-ului României, cu 0,3 puncte procentuale sub prognoza de anul trecut.

Pentru Europa de Sud-Est, excluzând Ciprul, BERD estimează o creştere economică de 2,2% în 2015, în creştere faţă de avansul de 1,7% prognozat pentru 2014, dar în scădere raportat la o creştere de 2,6% anticipată în precedentul raport publicat în septembrie anul trecut.

BERD a înrăutăţit puternic prognoza privind economia întregii regiuni în care operează, care include şi ţări din sudul şi estul Mediteranei, de la o creştere de 1,7% în estimată în septembrie la un declin de 0,3%, în special din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Instituţia estimează că economia Rusiei va intra în recesiune în 2015, iar PIB-ul ţării se va contracta cu aproape 4,8%, faţă de o scădere de 0,2% anticipată în septembrie, pe fondul scăderii preţului petrolului, al lipsei de încredere în rândul investitorilor şi al consumatorilor şi al sancţiunilor economice.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.