STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Comertul Exterior & Acorduri Liber Schimb

Beijing, al 7-lea Forum de ”cooperare” chino – africană. Xi Jinping promite Africii 60 miliarde dolari

Autor:Iulian Soare– Cursdeguvernare.ro

China, cel mai mare partener comercial al Africii, a promis luni 60 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea continentului,  un ajutor ”necondiționat”, după cum asigura președintele Xi Jinping, citat de AFP.

Promisiunea a fost făcută la începutul celui de-al 7-a Forum pentru cooperarea chino-africană, care reunește timp de două zile, în capitala Chinei, liderii a 53 de țări africane.

China investește anual miliarde de dolari în Africa, în infrastructură sau parcuri industriale, spre nemulțumirea Occidentului îngrijorat de creșterea exponențială a îndatorării anumitor țări. În discursul rostit în deschiderea forumului, președintele Chinei a asigurat că Beijingul va ”anula” o parte a datoriei națiunilor africane cel mai puțin dezvoltate.

Între cele 60 de miliarde de dolari suplimentari figurează linii de credit de 20 de miliarde de dolari. Vor fi create două fonduri, consacrate finanțării dezvoltării și finanțării de importuri de bunuri africane.

Alte 15 miliarde de dolari vor constitui ”ajutor gratuit și credite fără dobânzi”. Iar companiile chineze vor fi încurajate să investească “cel puțin 10 miliarde de dolari” în Africa în cursul următorilor trei ani.

“Investițiile Chinei în Africa nu sunt însoțite de nicio condiție politică. China nu se amestecă în afacerile interne ale Africii și nu șe impune voința”, a afirmat Xi Jinping, luni dimineața.

Acesta a recunoscut însă necesitatea de a “asigura viabilitatea comercială a proiectelor” pentru a “reduce riscul investițiilor”.

Vorbind după el, președintele sud-african Cyril Ramaphosa a respins eticheta “neo-colonialismului” acuzat uneori de “detractorii” occidentali când vorbesc despre ajutorul chinez.

Expresia a fost folosită recent la Beijing de premierul malaezian Mahathir Mohamad, care a anulat contracte de infrastructură de 22 de miliarde de dolari semnate cu China, invocând îngrijorarea față de datoria țării sale.

Președintele sud-african pledat în schimb pentru reglementarea anumitor dezechilibre.

Citeste continuarea articolului pe cursdeguvernare.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.