STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Energie & Utilitati & Infrastructura, Finantari UE & Granturi

BEI, BERD şi Banca Mondială, interesate să finanţeze Comarnic – Braşov

Dan Şova,  ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, a declarat că BEI, BERD şi Banca Mondială s-au arătat interesate să finanțeze lucrările la autostrada Comarnic – Braşov, estimate la 1,2-1,3 miliarde euro.

autostrada_comarnic_brasovÎntrebat despre celelalte bănci, el a afirmat doar că acestea sunt din Uniunea Europeană.

Pentru tronsonul de autostradă Comarnic – Braşov, ofertele pentru preselecţie la dialog competitiv au fost depuse în februarie, pe listă fiind înscrise compania China Communications Construction şi asocierile Spedition UMB-Tehnostrade, Vinci – Strabag – Aktor şi Impregilo – Salini.

La începerea etapei dialogului competitiv, în perioada mai-iunie, China Communications Construction a anunţat cã se retrage. Constructorii autostrăzii vor fi desemnaţi la 9 decembrie, ulterior fiind posibile şi contestaţii, a spus Şova.

Lucrările vor începe în luna aprilie a anului viitor şi ar putea fi încheiate în 2016 sau 2017, limita de viteză va fi de 130 kilometri/ oră, iar taxarea autostrăzii, în lungime de 58 de kilometri, ar putea fi făcută la tariful de 3 euro/ suta de kilometri.

Pe de altă parte, Şova a afirmat că la sfârşitul lui 2014 ar putea începe construcţia autostrăzii Sibiu – Braşov (durata de finalizare aproximativ 3 ani), iar un an mai târziu şi lucrările pentru Sibiu – Piteşti (durata de finalizare 2 ani şi jumătate), proiectele având nevoie de actualizarea studiilor şi a indicatorilor.

Legat de autostrada Craiova – Piteşti, ministrul a afirmat că procedura este prelungită, iar rezultatul ar putea fi dat în februarie sau în martie.

În ceea ce privește autostrada Transilvania, Șova a menționat că „se face Suplacu de Barcău – Borş până în 2016, se face Sebeş – Turda până în 2016, se face Câmpia Turzii – Ogra – Târgu Mureş până în 2016, rămâne o porţiune de 101 kilometri între Suplacu de Barcău şi Gilău, pentru care am anunţat la Comisia de Buget – Finanţe, vom încerca să găsim o soluţie şi să o facem publică până în aprilie-mai”.

În luna iunie a acestui an a fost deschis tronsonul Deva-Orăştie, iar în decembrie vor fi inaugurate lotul 1 Lugoj – Deva şi Orăştie – Sibiu, loturile 1,2 şi 4, potrivit sursei citate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.