STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

BCR scoate la vanzare cel mai mare pachet de „neperformante” din istoria Romaniei

BCR1BCR scoate la vanzare in bloc un pachet de NPL-uri de 3,6 mld. euro, cam cat a dat Erste la finalul lui 2005 pentru a cumpara 60% din cea mai mare banca locala, in cea mai scumpa achizitie din sistemul bancar romanesc.

BCR a scos la vanzare in piata cel mai mare pachet- bloc de credite neperfor­mante din istoria Ro­mâaniei, de aproximativ 3,6 miliarde de euro, echivalent in lei, mult mai mult decat discutiile initiale, ceea ce arata ca cea mai mare banca din Romania incearca sa-si curete cat mai repede bilantul afectat de criza, dupa cum scrie ZF.

Conform unor surse din piata, memorandumul de prezentare a tranzac­tiei a fost lansat si se adreseaza unui grup destul de redus de investitori straini, care pot gestiona o tranzactie de asemenea dimensiune.

Ofertele neangajante trebuie depuse pana la finalul lunii, urmand ca apoi sa inceapa si procesul de due-dilligence, respectiv de analiza si audit al creditelor neperformante scoase de BCR la vanzare. Vor urma, apoi, ofertele financiare, estimandu-se ca in T4 sa se inchida tranzactia, daca ofertele vor fi in parametrii asteptati de Erste, actionarul principal al BCR.

Valoarea tranzactiei s-ar situa intr-o marja cuprinsa intre 400 si 600 milioane de euro, suma extrem de impor­tanta si mare, pe care nu foarte multi investitori din lume o pot mobiliza imediat. Din acest motiv, memorandumul de prezentare nu este adresat „tuturor”.

In acest pachet de NPL-uri sunt in­cluse credite din portofoliul BCR, dar si expuneri pe companii romanesti aflate in afara bilantului si care au fost parcate fie la Viena, fie in alta parte.

BCR a fost lovita in plina criza, valoarea creditelor neperformante acu­mulate apropiindu-se de 30% din portofoliul total de credite, atat pe partea de retail, cat si la companii. Anul trecut, BCR a vandut in doua tranzactii peste 700 milioane de euro credite neperformante, intr-un deal pretul a fost de zece centi la un euro, iar in al doilea de sase centi la un euro, conform unor surse din piata citate de ZF.

Pachetul scos acum la vanzare, de 3,6 miliarde de euro, este mai bun decat cele pla­sate anul trecut. Daca BCR va reusi sa vanda acest pachet, va pune punct celei mai negre perioade din isto­rie din punct de vedere financiar, in care problemele neperformantelor au devenit atat de complexe incat au distras atentia bancii de la activitatea de creditare.

BCR a infiintat un departament spe­cial de work-out cu aproape 500 de angajati, care sa gestioneze NPL-urile.

Tot sistemul bancar romanesc a ajuns in T1 din 2014 la un varf al creditelor neperformante de aproape 23%, dupa care, sub presiunea BNR, bancile au accelerat curatenia si vanzarea de NPL-uri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.