STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

BCR a obținut un profit de 196,3 milioane de lei în primul trimestru, mărind creditarea cu 1,3%

Banca Comercială Română (BCR) a obţinut în trimestrul I din 2017 un profit net de 196,3 milioane de lei (43,4 milioane de euro), se arată într-un comunicat transmis luni de instituția bancară. Aceasta raportează o mărire cu 1,3% a creditelor și avansurilor acodrate în primele trei luni, conform Mediafax.

Rezultatul operaţional s-a situat la 338 de milioane de lei (74,7 milioane de euro), mai ridicat cu 2,3% decât rezultatul din anul precedent de 330,6 milioane de lei (74,7 milioane de euro), ca urmare a veniturilor operaţionale mai mici (aflate sub impactul soluţionării portofoliului de credite neperformante şi a unui mediu de dobânzi scăzute), cuplate cu costuri mai scăzute.

„În activitatea bancară de retail, performanţa ridicată a reţelei de sucursale a generat volume noi de credite în monedă naţională de 1,2 miliarde de lei, mulţumită vânzărilor de credite negarantate şi garantate, în pofida faptului că vânzările de credite Prima Casă au încetinit ca urmare a alocării unui nou plafon de garanţii doar la finalul lunii martie 2017”, precizează BCR.

În activitatea corporate (creditarea către firme), „portofoliul de credite nou-acordate s-a ridicat la 0,5 miliarde de lei, susţinut de creşterea pe segmentul de Întreprinderi Mici şi Mijlocii, dar şi Companii Mari”. Iar cofinanţarea proiectelor cu fonduri euroopene „este de asemenea solidă, portofoliul atingând un volum de finanţări de 7,7 miliarde de lei”, se mai arată în comunicat.

Volumul de credite noi este susţinut de un flux solid de afaceri noi de o calitate mai bună, în special pe categoriile de produse precum descoperit de cont, capital de lucru şi finanţarea lanţurilor de furnizori.

Veniturile nete din dobânzi ale BCR au scăzut cu 5,7%, la 432,9 milioane de lei (95,7 milioane de euro), de la 459,2 milioane de lei (102,2 milioane de euro) în T1 2016, „ca rezultat al rezolvării accelerate a portofoliului de credite problematice, al eforturillor de a oferi preţuri competitive pe piaţă, precum şi al unui mediu dominat de rate mai mici ale dobânzii”.

De asemenea, veniturile nete din comisioane au scăzut cu 7,2%, la 164,4 milioane de lei (36,3 milioane de euro), de la 177,1 milioane de lei (39,4 milioane de euro) în T1 2016, „impactate de reglementările privind comisioanele interbancare la tranzacţiile cu carduri şi venituri mai scăzute din operaţiuni bancare”.

Rezultatul net din tranzacţionare a scăzut cu 9,7%, la 79,5 milioane de lei (17,6 milioane de euro), de la 88,1 milioane de lei (19,6 milioane de euro) în T1 2016, „din cauza unui efect negativ rezultat din reevaluarea participaţiilor valutare”.

Venitul operaţional a scăzut cu 6,1% la 691,1 milioane de lei (152,8 milioane de euro) de la 736,2 milioane de lei (163,9 milioane de euro) în T1 2016, „în special din cauza veniturilor nete din dobânzi mai reduse, împreună cu venituri din comisioane şi tranzacţionare diminuate”.

Cheltuielile administrative generale în T1 2017 au ajuns la 353,1 milioane de lei (78,1 milioane de euro), mai scăzute cu 13%, comparativ cu 405,6 milioane de lei (90,3 milioane de euro) în T1 2016, „impactate de ajustări metodologice privind contribuţia la fondul de garantare a depozitelor”. Ca atare, raportul cost-venit s-a situat la 51,1% în T1 2017, faţă de 55,1% în aceeaşi perioadă din 2016.

În ceea ce priveşte pierderile nete din deprecierea activelor financiare (care „nu sunt măsurate la valoarea justă prin profit şi pierdere”, precizează banca), BCR a înregistrat o cheltuială cu provizioanele de risc în valoare de 3,3 milioane de lei (0,7 milioane de euro) în T1 2017, faţă de o eliberare de provizioane de 132,1 milioane de lei (29,4 milioane de euro) în T1 2016, „în contextul eforturilor de recuperare a creditelor neperformante, precum şi al calitatăţii mai ridicate a portofoliului de credite performante”. Rata NPL, de 11,3%, la 31 martie 2017, a fost semnificativ mai mică faţă de cea de 19,6% la 31 martie 2016, „ca urmare a eforturilor de recuperare a creditelor neperformante şi scoateri în afara bilanţului. Rata de acoperire a NPL s-a situat la 87,5%”.

Totodată, raportul de solvabilitate conform standardelor locale (doar banca) în februarie 2017 se afla la nivelul de 21,2%, cu mult peste cerinţele obligatorii ale Băncii Naţionale a României. De asemenea, rata capitalului de rang 1+2 pe IFRS de 19,9% (Grup BCR), în decembrie 2016 „arată clar puternica adecvare a capitalului BCR şi susţinerea sa continuă de către Erste Group”. În acest sens, BCR se bucură de una din cele mai solide poziţii de capital şi finanţare dintre băncile româneşti.

Creditele şi avansurile acordate clienţilor au crescut cu 1,3% la 32,71 miliarde de lei (7,18 miliarde de euro), „ca urmare a unor volume de creditare crescute atât pe segmentul retail cât şi pe segmentul corporate”.

Depozitele de la clienţi s-au menţinut stabile, avansând marginal cu 0,3% la 48,37 miliarde de lei (10,62 miliarde de euro) la 31 martie 2017, determinate de scăderi sezoniere ale depozitelor retail şi evoluţia pozitivă pe segmentele de companii şi pieţe financiare. Depozitele clienţilor rămân principala sursă de finanţare a BCR, banca beneficiind totodată de surse de finanţare diversificate, inclusiv de la compania-mamă.

„BCR se concentrează pe creditarea în lei, cu scopul de inversa pe termen mediu şi lung mixul de valute din portofoliul de credite în favoarea monedei locale şi pentru a utiliza la maximum capacitatea puternică de auto-finanţare în lei”, se mai arată în comunicatul băncii.

„Suntem recunoscători clienţilor noştri, pentru loialitatea lor şi încrederea de a conta pe Banca Comercială Română pentru planurile lor de afaceri şi de viaţă (…) Credem în România, credem în clienţii noştri şi vedem o responsabilitate uriaşă pentru noi, în calitate de companie financiară, să sprijinim consolidarea încrederii la nivelul întregii societăţi. Aceasta continuă să fie o prioritate pe termen lung pentru Banca Comercială Română”, a declarat Sergiu Manea, CEO al BCR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.