STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, Constructii & Imobiliare

BCR: După scăderea avansului de la 35% la 25-15%, cererea de credite garantate ipotecar s-a dublat

rp_BCR11-300x166.jpgPrimul efect al Legii dării în plată a fost o creștere la 35% a avansului la creditele garantate. Dar BCR a decis ulterior scăderea acestui avans și „după reducere, până la 15% în unele orașe, cererea practic s-a dublat”, a declarat Dana Demetrian, vicepreședinte Retail & Private Banking BCR.

Banca Comercială Română (BCR) a început aplicarea prevederilor Directivei 17 a Comisiei Europene, transpusă prin Ordonanța 52/2016, de la 30 septembrie, adică din ziua intrării în vigoare a Ordonanței. Normativul prevede obligația de a informa clienții cu privire la variațiile de curs valutar, limitarea dobânzilor penalizatoare în caz de restanță și eliminarea comisionlului de rambursare anticipată. Aceeași Ordonanță prevede standardizarea ofertelor de credite garantate, astfel încât clienții să poată compara elementele prezentate de mai multe bănci.

Explicând cum a trecut BCR la aplicarea noilor prevederi, Dana Demetrian a arătat, între altele, că banca a redus, în vară, avansurile la creditele garantate, care – ca efect al Legii dării în plată – urcaseră la 35%. „În 42 de localități medii și mari, BCR acordă acum credite ipotecare cu avans de 25%, în urma calibrării riscurilor de creditare. În aceste localități, avansul poate coborî chiar și la 15% dacă perioada de acordare a creditului este de maximum 20 de ani. După ce am trecut la această reducere, cererea pentru creditele garantate practic s-a dublat”, a spus oficialul BCR.

Referitor la standardizarea ofertelor, Dana Demetrian a arătat că, începând din 30 septembrie, BCR le prezintă potențialilor clienți un „formular european de informații standard”, dar și un „draft de contract” pe care „beneficiarul îl poate lua acasă, pentro o analiză mai atentă a oportunității de a lua creditul oferit”.

Tot în aplicarea Directivei 17, BCR pune la dispoziția clienților și un număr de specialiști în asisență pentru creditare, care „anterior se numeau consilieri, de acum se numesc parteneri”, a mai precizat Dana Demetrian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.