STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara

BCE a redus dobânda cheie la 0,05%, minim record. Noi programe neconvenționale în direcția relaxării politicii monetare în Zona Euro

Banca Centrală Europeană (BCE) a coborât joi dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%, de la 0,15% anterior, şi a redus rata la depozitele constituite de bănci de la -0,1% la -0,2%, pentru a încuraja băncile să plaseze banii în noi împrumuturi, în loc să îi ţină în conturile BCE.

Sursă: www.telegraph.co.uk
Sursă: www.telegraph.co.uk

„În şedinţa de astăzi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât reducerea ratei dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare la 0,05%, începând cu operaţiunea care urmează să fie decontată la data de 10 septembrie 2014”, se arată într-un comunicat al instituţiei europene. Dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost redusă la 0,3%, de la 0,4% în luna iunie, când a avut loc cea mai recentă şedinţă în care BCE a modificat nivelul ratelor dobânzilor.

În cadrul Conferinței de Presă organizată după terminarea ședinței, Mario Draghi a anunțat că Banca Centrală Europeană va demara în luna octombrie noi programe monetare neconvenționale în direcția relaxării politicii monetare în Zona Euro. Primul program se referă la cumpărarea de titluri financiare simple și transparente garantate prin active (asset backed securities) ale sectorului privat nefinanciar. Al doilea program se referă la cumpărarea de titluri garantate emise de entitățile monetar-financiare din Zona Euro.

Raportul BTmacroFOCUS al Băncii Transilvania arată că Uniunea Monetară Europeană traversează o nouă perioadă critică, după depășirea celor două valuri ale Marii Recesiuni, fenomen denumit de Fondul Monetar Internațional “lowflation”: inflație redusă (în limita deflației, dacă considerăm marja erorilor de comensurare), nivel foarte ridicat al datoriei publice cu implicații nefavorabile pentru fluxurile investiționale productive și, implicit, pentru piața forței de muncă. Zona Euro resimte și conflictul din Ucraina, fapt reflectat de dinamica nefavorabilă a indicatorilor macroeconomici lunari în perioada recentă.

Joi piața financiară a fost influențată de deciziile surprinzătoare ale Băncii Centrale Europene de la ședința din septembrie. Rata de dobândă la titlurile de stat germane la 10 ani a urcat la 0,97%, indicele EuroStoxx 50 a crescut cu 1,8%, iar EUR s-a depreciat în raport cu dolarul cu 1%, la 1,3015 (minimul din vara anului 2013), la cursul oficial.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.