STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara

BCE, pregatita sa ia noi masuri neconventionale

Mario DraghiBanca Central Europeana (BCE) este pregatita sa adopte noi masuri neconventionale de sprijinire a economiei si a cerut personalului sau sa asigure conditiile de punere in aplicare a acestor masuri, in cazul in care se va impune aceasta, a declarat presedintele BCE, Mario Draghi.

BCE a lansat deja un program de refinantare pe termen lung, iar luna trecuta a inceput sa achizitioneze obligatiuni garantate cu active. Pietele financiare fac insa presiuni asupra BCE pentru ca institutia sa adopte masuri suplimentare, in special un program de relaxare cantitativa, care sa includa si achizitii de obligatiuni suverane, dupa cum noteaza Reuters.

„Consiliul guvernatorilor a cerut echipelor BCE si comitetelor adecvate din Eurosistem sa se asigure ca sunt pregatite sa implementeze noi masuri daca va fi nevoie”, a declarat Mario Draghi la conferinta de presa, dupa reuniunea lunara de politica monetara. Draghi a repetat ca guvernatorii BCE sunt unanimi in hotărârea de a utiliza si alte instrumente neconventionale, daca va fi nevoie.

Seful BCE a mai spus ca nu exista diviziuni in randul consiliului guvernatorilor, pe fondul speculatiilor aparute in presa cu privire la existenta unor nemultumiri legate de stilul de conducere al lui Draghi. „Este relativ normal sa nu fim intru-totul de acord cu privire la unele lucruri. Insa atunci cand avem diferennte de opinii nu exista o linie de departajare intre nord si sud”, a explicat Draghi.

BCE a decis, joi, sa lase nemodificata dobânda de politica monetara in zona euro, la nivelul record de 0,05%. BCE a decis, totodata, sa mentina nemodificata si dobanda la facilitatea de creditare marginala, la 0,30%, dar si dobanda la depozite, la minus 0,20%.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.