STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Concurenta & Protectie Consumator, Politica Monetara & Inflatia, Banci & BNR

BCE nu a oferit informatii privilegiate directorilor de fonduri speculative

Mario Draghi1Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a luat pozitie impotriva acuzatiilor conform carora un membru al Board-ului BCE a divulgat, luna trecuta, informatii privilegiate unei audiente care a inclus si directori de fonduri speculative, noteaza Wall Street Journal (WSJ).

In 18 mai, Benoit Coeure, membru in comitetul director al BCE, a tinut un discurs la un eveniment pe baza de invitatie organizat la Londra la care au participat mai multi manageri de fonduri, bancheri si academicieni, in cursul caruia a anuntat ca BCE isi va accelera achizitiile de obligatiuni in lunile urmatoare.

Dupa ce discursul a fost facut public in presa, comentariile lui Benoit Coeure au influentat semnificativ cursul de schimb al euro, precum si pietele de actiuni si obligatiuni, noteaza WSJ. BCE a fost, astfel, criticata pentru ca a dat un avantaj la tranzactionare celor care au fost prezenti la acea cina, precum fondul Brevan Howard sau bancile Goldman Sachs si Citi.

La acest eveniment nu a fost permis accesul jurnalistilor insa la 13 ore dupa ce Benoit Coeure si-a tinut discursul, o serie de organizatii de media au primit, sub embargou, o copie a discursului care a fost publicat ulterior si pe pagina de Internet a BCE, dar numai după deschiderea pietelor bursiere europene.

Intr-o scrisoare trimisa miercuri Ombudsman-ului European, Mario Draghi a precizat ca estimarea privind accelerarea achizitiilor de obligatiuni era deja vizibila pe piata. „Nu a exista o accelerare a ritmului achizitiilor in a doua parte a lunii mai”, a dat asigurari seful BCE.

Acesta a reafirmat ca discursul ar fi trebui publicat imediat dupa ce a fost rostit, dar asta nu s-a intamplat din cauza „unei erori procedurale interne”. BCE si-a revizuit procedurile operationale pentru a preveni repetarea unei astfel de erori.

Luna trecuta, BCE a anuntat ca nu va mai furniza jurnalistilor copii sub embargou ale discursurilor tinute de oficialii BCE, dupa scandalul provocat de unul dintre directorii BCE, care a dezvaluit, in avans, fondurilor speculative o serie de informatii capabile sa influenteze directia pietei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.