STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills, Banci & BNR

BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul record de 0,05%

GERMANY-ECB-EU-EUROZONE-BANK-MONEY-FOREX-RATESBanca Centrala Europeana (BCE) a mentinut, joi, dobanda de politica monetara la nivelul minim record de 0,05%, asa cum, de altfel, se asteptau si analistii.

„Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 0,05%, 0,30% si, respectiv, -0,20%”, dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei europene.

Ultima modificare a ratei dobanzii de politica monetara a BCE a avut loc in septembrie 2014, cand institutia a coborat dobanda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat intr-o conferinta de presa „masuri de politica monetara suplimentare”, bazat pe un program pentru cumpararea de obligatiuni guvernamentale emise de statele din zona euro, in valoare de pana la 1.100 miliarde de euro.

Masurile de relaxare cantitativa, care presupun tiparirea de euro pentru achizitia de obligatiuni suverane, sunt menite sa stimuleze economia din zona euro si sa conduca la accelerarea inflatiei spre banda tintita de institutie, de circa 2%. Inflatia din regiune a trecut in teritoriu negativ in decembrie, cu un declin al preturilor de 0,2%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.