STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara, Treasury-Bonds & Bills

BCE – relaxare cantitativă record, în valoare de 1,1 trilioane de euro: 60 mld. euro pe lună, din martie 2015 până în septembrie 2016

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a anunţat joi măsuri de relaxare cantitativă (Quantitative Easing) de până la 60 de miliarde de euro pe lună, din martie 2015 până în septembrie 2016, pentru a revigora economia zonei euro, scrie Reuters.

ecb-draghi-2012-2Propunerea de a injecta bani în economia zonei euro reflectă determinarea preşedintelui BCE, Mario Draghi, de a extinde bilanţul instituţiei pentru a preveni deflaţia şi a stimula redresarea zonei euro.

„Conform programului extins al BCE, achiziţiile lunare combinate de obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro şi bonduri corporatiste se vor ridica la 60 de miliarde de euro”, a afirmat Mario Draghi.

Majoritatea analiştilor se aşteptau ca BCE să nu modifice costul creditului în zona euro, după ce rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să scadă în luna decembrie 2014, ajungând la minus 0,2%, mult sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE.

Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009. Dacă această tendinţă se va prelungi, zona euro va intra într-o perioadă de deflaţie.

Astfel, BCE a menținut, joi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 0,05%. Ultima modificare a ratei dobânzii de politică monetară a BCE a avut loc în septembrie 2014, când instituția a coborât dobânda la minimul record de 0,05%, de la 0,15% anterior.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.