STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Politica cu impact economic, EUROPA

BCE este pregatita sa actioneze daca perspectiva privind inflatia se deterioreaza

BCE1Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa adopte masuri suplimentare de stimulare daca perspectiva privind inflatia se deterioreaza, desi nu sunt semne de deflatie in zona euro, a declarat pesedintele BCE, Mario Draghi, dupa reuniunea G20 din Australia, transmite Bloomberg.

„Nu avem nici o dovada ca oamenii isi amana planurile de cheltuieli asteptand sa cumpere acelasi produs la un pret mai scazut, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflatie in zona euro. Suntem constienti de riscuri. Consiliul guvernatorilor BCE este decis sa actioneze in cazul in care aceste riscuri sunt in crestetere”, a afirmat Mario Draghi. El a dat, totodata, asigurari ca  zona euro se redreseaza, increderea investitorilor a crescut si cererea este in crestere.

Rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada, in ianuarie 2014, pana la 0,7%, de la nivelul de 0,8% inregistrat in decembrie 2013, potrivit unei estimari preliminare a Oficiului european de statistica (Eurostat).

Prin urmare, rata anuala a inflatiei in zona euro a revenit la nivelul din octombrie 2013, cand zona euro a inregistrat cea mai scazuta inflatie din ultimii patru ani. Economistii se asteptau ca preturile de consum in zona euro sa creasca usor, pana la 0,9% in ianuarie, nivel mult sub tinta de 2% a BCE.

In decembrie 2013, BCE si-a revizuit in jos estimarile privind rata inflatiei in zona euro pentru 2013 si 2014, pana la 1,4%, si, respectiv, 1,1%. Potrivit primelor prognoze pentru 2015, media inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3%, sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.