STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, EUROPA, Politica Monetara & Inflatia, Piata Monetara, Banci & BNR

BCE ar putea aplica experimentul danez al dobânzilor negative

În prezent, băncile care au primit sute de miliarde de euro de la BCE pentru a finanţa economiile preferă să-şi păstreze banii în depozitele instituţiei, cu dobândă de 0%. Prin reducerea dobânzii sub 0%, BCE va forţa practic băncile să plătească pentru a-şi lăsa banii sub protecţia băncii centrale, scrie The Wall Street Journal.

ihmbjV3bx79MAstfel, băncile vor fi descurajate să-şi mai păstreze banii la banca centrală a zonei euro şi forţate să investească în economie, iar moneda unică europeană s-ar deprecia, încurajând exporturile.

Cel mai recent experiment european în acest sens, cel al Danemarcei, este considerat un succes. În Danemarca, banca centrală a introdus dobânzi negative la certificate de depozite de aproape doi ani.

Riscul pe care și-l asumă BCE aplicând acest experiment este că ar intra pe un teren tatonat de prea puţini pentru a fi garantat succesul, risc ce este contrabalansat, însă, de beneficii importante, cum ar fi accelerarea creşterii economice.

Oficialii instituţiei au dat semnale puternice în ultima vreme că această idee este una dintre principalele opţiuni pe care le iau în considerare în eforturile de a preveni apariţia deflaţiei şi de a stimula creşterea economică.

La începutul acestei săptămâni Fondul Monetar Internaţional a recomandat băncii centrale elveţiene să ia în considerare dobânzi negative la depozite în cazul în care francul elveţian se întăreşte prea mult.

Beneficiile experimentului

  • încurajarea băncilor din sectorul privat să împrumute mai mult afacerilor şi gospodăriilor în loc să păstreze banii în pierdere la banca centrală;
  • activele denominate în euro devin mai puţin atractive pentru investitorii internaţionali, ceea ce ar reduce valoarea euro, ajutând astfel exportatorii prin ieftinirea produselor lor pentru cumpărătorii străini;
  • un euro mai slab ar ajuta la accelerarea inflaţiei prin preţurile mai mari ale produselor importate;
  • serviciul datoriei ar fi mai ieftin;
  • un semnal puternic că BCE poate lua măsuri inovatoare pentru a ţine sub control inflaţia.

Riscurile exprimentului

  • „pedepsirea“ băncilor nu înseamnă neapărat îndreptarea comportamentului acestora;
  • slăbirea deja fragilului sistem bancar european prin erodarea profiturilor;
  • dobânzile mai mici pe care băncile le-ar plăti deponenţilor;
  • creditorii ar putea majora ratele percepute la împrumuturile acordate clienţilor pentru a-şi recupera costurile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.