STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Industrie Prelucratoare, P.I.B. & STATISTICI

Barometrul Industrial: Activitatea din industrie a stagnat în aprilie. Aşteptările pentru următoarele şase luni continuă să scadă

Activitatea din industrie a stagnat în aprilie, după o creştere puternică în luna anterioară, iar pentru următoarele şase luni aşteptările continuă să scadă uşor, firmele negăsind suficiente motive de optimism, potrivit Barometrului Industrial, realizat de IRSOP şi SNSPA Facultatea de Management, transmite Mediafax.

industrie„O posibilă explicaţie (privind evoluţia din aprilie, n.r.) este o uşoară scădere a cererii. Stocurile ne dau un indiciu. În aprilie, stocurile au crescut. Indexul a fost 54 faţă de 51 în martie. Când stocurile cresc mai mult decât comenzile noi, de obicei industria încetineşte. O altă explicaţie ar putea fi creşterea costurilor de producţie. Mai multe firme raportează creşteri decât scăderi. Indexul a crescut în aprilie la 61 faţă de 56 în martie”, arată autorii studiului, într-un comunicat.

În acelaşi timp, firmele nu au reuşit să crească preţurile pentru produsele lor. Majoritatea (83%) au păstrat preţul neschimbat, iar 5% l-au scăzut.

Activitatea de export a continuat însă să crească, cheltuielile de capital au rămas constante, iar în rândul importatorilor de materii prime şi materiale firmele care au înregistrat creşteri la import sunt mai numeroase decât cele care au redus importurile, notează sursa citată.

Barometrul Industrial arată, de asemenea, că aşteptările pentru următoarele şase luni continuă să scadă uşor, diminuându-se atât indexul de optimism pentru volumul producţiei, cât şi cel pentru comenzi noi. Încrederea scade constant pentru că firmele se confruntă cu o creştere economică generală destul de vagă şi cu numeroase incertitudini şi ambiguităţi ale mediului de afaceri, se menţionează în comunicat.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de 302 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste nouă angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în perioada 18-21 mai.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.