STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL

Barack Obama: 9.800 de militari străini rămân în Afganistan în 2016 şi 5.500 în 2017

Statele Unite şi aliaţii au decis menţinerea a 9.800 de militari străini în Afganistan în cursul anului 2016 şi a 5.500 în 2017, anunţă preşedintele american, Barack Obama, transmite Mediafax.

Barack Obama at the Pentagon„În decembrie 2014, la peste 13 ani de când Statele Unite au fost atacate de reţeaua teroristă Al-Qaida, misiunea combatantă în Afganistan s-a încheiat. Nu vom permite persistenţa terorismului în Afganistan”, a declarat Obama.

„Am decis menţinerea numărului actual de militari, 9.800, în cea mai mare parte a anului viitor. Misiunea lor nu se va schimba. În al doilea rând, am decis menţinerea a 5.500 de militari la Kabul şi  Kandahar după sfârşitul anului 2016”, a precizat preşedintele Statelor Unite.

„În unele zone ale ţării, situaţia rămâne fragilă şi există riscul deteriorării. Promitem poporului afgan, care a suferit atât de mult, un Afganistan stabil şi unit. Militarilor noştri le promitem că îi vom aduce înapoi şi îi avertizăm că Afganistanul rămâne un loc periculos. Douăzeci şi cinci de americani au murit în Afganistan anul acesta”, a adăugat Obama.

În cursul zilei de azi, Associated Press anunţase că preşedintele Barack Obama va păstra 5.500 de militari în Afganistan atunci când va părăsi postul în anul 2017, potrivit oficialilor administraţiei, renunţând la promisiunea sa de a pune capăt războiului şi în schimb lăsând conflictul pe mâinile succesorului său.

Obama plănuia iniţial să retragă toate trupele cu excepţia unei prezenţe militare cu baza la ambasada din Kabul până la finalul anului viitor. Liderii militari au susţinut însă, timp de luni de zile, că trupele afgane au nevoie de asistenţă suplimentară şi sprijin american pentru a-i învinge pe talibani.

Trupele care vor rămâne în Afganistan după anul viitor se vor concentra în continuare pe misiuni antiteroriste şi pe antrenarea forţelor afgane de securitate, au spus oficialii. Trupele vor avea baze în Kabul, Bagram, Jalalabad şi Kandahar.

Condiţiile de pe teren s-au schimbat de când Obama a anunţat în 2014 planul de reducere a forţelor americane, în prezent de 9.800 de militari, la un contingent de aproximativ 1.000 de oameni, cu baza la ambasada din Kabul, după 2016, a spus săptămâna trecută comandantul forţelor aliate în Afganistan, generalul John Campbell, în Congres.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.