STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Buget & Finantare Deficit

Banii de la Buget pentru Culte s-au triplat în ultimii 10 ani. Peste 5,7 miliarde de lei, din ’90 până azi, din care 1,6 miliarde pentru construcția de biserici

Din 1990 până în 2018 din Bugetul Statului prin Secretariatul de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Guvernului, s-au alocat 5,71 miliarde de lei, potrivit datelor prezentate într-o broșură editată de instituție. Din aceste sume, 1,65 miliard au fost alocate pentru construcția și modernizarea bisericilor și altor construcții ale lăcașelor de cult. Alte 4,06 miliarde de lei au mers pentru plata salariilor preoților și personalului bisericii.

Tema salarizării și finanțării cultelor religioase de la Bugetul de Stat a fost mereu una de foarte mare interes în rândul populației. Este pentru a doua oară (după broșura în limba engleză publicată în 2015) când Secretariatul de Stat pentru Culte publică o situație a alocărilor pe fiecare an în parte, defalcată pe salarii și construcția de biserici. Evident, de aici lipsesc fondurile (mult mai mari ca valoare și frecvență) alocate din bugetele locale sau din cele județene.

În anul 2018, au fost alocate, potrivit informațiilor publice de pe site-ul Secretariatului de Stat pentru Culte bugete totale de 654 de milioane de lei, cu aproape 100 de milioane de lei mai mult ca în 2017 și aproape dublu față de anul 2008. Din cele 654 de milioane de lei, 104 milioane au fost pentru construcția lăcașurilor de cult, și 550 de milioane pentru salariile preoților și personalului clerical.

SURSA: EduPedu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.