STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, INTERNATIONAL, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, M&A & VentureCapital & Private Equity

Banii corporatiilor nu ajung in economia americana din cauza sistemului inechitabil de impozitare

dolar Casa AlbaUn raport al Standard & Poor’s (S&P) arat ca mai mult de o treime din averea corporatista din SUA, mai exact 36%, se afla anul trecut in posesia a 18 companii americane, in crestere de la 27% in 2009. O buna parte din banii corporatiilor nu ajung in economia americana, in conditiile in care acestea sunt taxate de tarile in care obtin profit, inclusiv de SUA, cand sau daca acesti bani se intorc in tara.

Un nou decalaj de avere apare in randul corporatiilor din SUA, care inregistreaza o crestere tot mai rapida a cantitatilor de numerar pe care il detin, scrie Bloomberg.

Multinationalele americane sunt taxate de tarile in care obtin profit si de SUA cand sau daca acesti bani se intorc in tara. Rata impozitului pentru corporatii in SUA ajunge pana la 35%, fiind cel mai ridicat din randul statelor industrializate. In varful ierarhiei se afla multinationale precum Microsoft, Google, Coca-Cola, Apple sau Ford, care obtin o mare parte din profituri din vanzarile din afara SUA.

Intrucat legislatia fiscala descurajeaza aducerea baniilor inapoi in SUA, numerarul tinut in afara tarii creste, iar companiile au inceput sa ia masuri pentru a se adapta, aici fiind incluse si imprumuturi pentru finantarea operatiunilor din tara de origine.

„Spre deosebire de persoanele fizice, corporatiile nu vor sa fie in varful topului bogatilor”, afirma analistul Andrew Chang, autorul raportului S&P. Companiile au incercat sa convinga Congresul sa rescrie codul fiscal pentru cei bogati, dupa ce averea acestora a ajuns la 23,6% din averea nationala, fata de 20,4% in 2009. „Banii detinuti afara continua sa se stranga, fara a putea fi atinsi”, subliniaza Chang. „Fara indoiala, vor continua sa fie tot mai multi”.

 

Castig pentru corporatii, probleme pentru investitori

Faptul ca multinationalele americane fac tot mai multi bani in afara tarii nu este tocmai un lucru bun pentru investitori, care prefera sa puna banii la lucru sau sa ii returneze actionarilor. Nici deficitul in crestere nu este avantajat, avand in vedere ca Trezoreria americana a pierdut o suma estimata la 83,4 miliarde de dolari din impozitele datorate de companii, care au intarziat sa aduca castigurile in SUA, dupa cum arata informatiile furnizate de o comisie a congresului american.

Aceste fonduri nu pot cumpara fericire pentru companiile din topul celor mai bogate, cum este Medtronic, care a luat masuri drastice pentru a folosi veniturile din afara SUA. Producatorul de echipamente medicale a cheltuit 13 miliarde de dolari din castigurile sale din exterior pentru a cumpara un competitor londonez, o tranzactie prin care va putea sa-si mute sediul central intr-o tara unde taxele sunt mai mici. „In mod clar ar fi mai bine sa putem pune numerarul sa lucreze pentru noi, decat sa stea in conturi cu o dobanda redusa”, este de parere Fernando Vivanco, purtator de cuvant al Medtronic.

 

Si, totusi, de ce se imprumuta corporatiile bogate?

Analistul de la S&P, Andrew Chang, estimeaza ca 83% din numerarul detinut de cei mai bogati americani provin din venituri exterioare si ca activele din SUA se restrang apropiindu-se de punctul unde nu vor mai fi suficienti sa acopere operatiunile din SUA.

Acesta este unul dintre motivele pentru care Apple, Cisco si alte companii bogate se imprumuta. Apple, cu sediul in Cupertino, California, care are 78% din cele 40,7 miliarde de dolari in afara SUA, a declansat o furtuna anul trecut cand a spus ca se va imprumuta de 17 miliarde de dolari pentru a plati dividende. Compania a revenit pe piata obligatiunilor in aprilie.

Este mai ieftin sa te imprumuti afara decat sa repatriezi numerarul, a spus purtatorul de cuvant al Cisco, John Earnhardt. Cisco are in exteriorul SUA 93% din cele 47,1 miliarde de dolari in afara SUA. „Daca taxele ar fi acceptabile, am aduce fondurile inapoi”, a spus Earnhardt. „Ar putea fi folositi mai bine aici, unde avem sediul central? Da”.
Preluarile, noua metoda pentru companiile americane de a pleca din SUA

Un lucru este cert, modelul imprumuturilor care a pastrat banii in circulatie in economia SUA, nu mai poate fi sustinut daca dobanzile cresc, iar perspectivele privind legislatia fiscala sunt difuze. De aceea, tot mai multi executivi se gandesc la fuziuni cu companii din afara SUA, pentru a reduce impozitele, a afirmat Douglas Holtz-Eakin, consultant la organizatia Alliance for Competitive Taxation. „Au renuntat, cred ca nu mai sunt sperante”, este de parere Holtz-Eakin, care a fost si consultant al fostului presedinte american George W. Bush. „Iar cand sediile centrale se muta, vor aduce langa ele si centrele de cercetare si dezvoltare”.

Cand Medtronic, care are sediul in Minneapolis, va completa fuziunea cu Covidien, va obtine o adresa in afara SUA, iar veniturile vor fi departe de impozitele americane. Administratia Obama incearca sa opreasca aceste mutari duca ce secretarul trezoreriei Jacob J. Lew a avertizat asupra reducerii bazei de impozitare corporatista. „Ar trebui sa impiedicam ca firmele sa renunte la ‘cetatenia’ lor pentru a evita impozitarea”, le-a scris Lew legiuitorilor americani.

„Ceea ce avem nevoie ca natiune este un nou sentiment de patriotism economic”. In conditiile in care multinationalele obtin multe venituri in afara SUA, mai exact in tari unde pietele sunt mai putin dezvoltate iar afacerile cresc mai rapid, este normal sa pastreze acolo o parte din aceste fonduri.

Printre companiile care aplica aceasta practica se regasesc Intel, General Electric (GE) si Hewlett-Packard. „Este o adevarata necesitate sa mentinem numerarul in afara SUA”, a spus purtatorul de cuvant al Intel, Chuck Mulloy. „Banii sunt acolo pentru ca acolo avem nevoie de ei”.
Averea corporatiilor din afara SUA

Multinationalele americane au acumulat venituri externe de 1.950 miliarde de dolari, in crestere cu 11,8% fata de anul anterior, dupa cum arata Bloomberg intr-un studiu propriu. GE, care isi desfasoara activitatea in mai mult de 170 de tari, a folosit 57 miliarde de dolari din profitul pe care nu l-a repatriat pentru a cumpara compania franceza Aslom. Aceasta tranzactie va urca valoarea preluarilor facute de companiile americane in afara tarii la peste 75 de miliarde de dolari.

In timp ce codul fiscal este invinuit de regresul economiei, eliberarea de numerar din strainatate nu ar stimula neaparat o crestere. Cand peste 840 de companii, inclusiv Pfizer, Oracle si Merck, au repatriat 312 miliarde dolari in 2004 cand nu acesti bani nu au fost impozitati, nu au fost create locurile de munca asteptate.

In schimb, au crescut fondurile cheltuite pentru rascumpararea de actiuni si salariile directorilor, ceea ce a dus la o crestere a averilor celor mai bogati americani. „Pentru ca acesti bani au fost dati actionarilor, partea leului a ajuns la cei mai bogati americani”, a spus Thomas Hungerford, economist la Institutul american de Politica Economica. „Insa daca aduc banii inapoi si ii pun in circulatie, vor ajuta economia sa aiba parte de o crestere. In mod sigur vor contribui la rezolvarea problemele bugetului federal pe termen lung”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.