STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, INTERNATIONAL

Bancile europene sunt blocate in credite neperformante de 1,2 trilioane de euro, conform unui raport KPMG

europeanbanksUn raport al KPMG citat de Bloomberg arata ca este putin probabil ca datoriile toxice din bilanturile marilor grupuri bancare europene sa se reduca semnificativ in urmatoarele decenii. Nivelurile inalte ale creditelor neperformante afecteaza pe termen lung profitabilitatea de ansamblu.

La 8 ani dupa colapsul Lehman Brothers, bancile europene au in continuare 1,2 trilioane de euro drept volum al creditelor neperformante. Cresterea economica firava in spatiul european impiedica marile grupuri bancare sa descarce de pe bilantul lor aceste active toxice, iar in acelasi timp rezultatele lor financiare sunt presate de cerinte de capital mai stranse, precum si de amenzi aplicate pentru management defectuos.

Marja neta de dobanda este de 1,2% in spatiul european, in timp ce in SUA este aproximativ 3%, conform estimarilor KPMG. „Este clar ca bancile europene inca se adapteaza noului mediu economic, cu dobanzi foarte joase si chiar negative in unele state, in paralel cu cerinte de capital si de reglementare in crestere”, spune Marcus Evans, unul dintre autorii studiului KPMG.

Procentul creditelor toxice in Europa a urcat de la 1,5% din volumul total acordat pana in 2008, la mai mult de 5% din total in anul 2013. Impactul acestora se vede in dobanzi si principal neplatite sau platite cu intarziere, nevoie de restructurare a creditelor, provizioane in crestere si contabilizarea de pierderi atunci cand creditele neperformante sunt scoase din bilant.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.