STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, PIETE FINANCIARE, Banci & BNR

Bancile europene se pregatesc de „testele de stres” 2014. Criterii mai stricte decat cele BCE arata ca ar putea avea nevoie de 767 miliarde de euro capital suplimentar

bank-stress-testBanca Centrala Europeana (BCE) va derula in lunile urmatoare noi „teste de stres” care sa arate soliditatea, sau dimpotriva, fragilitatea a 130 de mari grupuri bancare din Europa.

Demersurile anterioare, de acum aproape 2 ani, au aratat per ansamblu o situatie care a putut fi gestionata prin politici agresive ale Bancii Centrale – vezi acel celebru „We will do whatever it takes” rostit de Mario Draghi in iulie 2012 – insa punctual au aparut surprize, reamintesc aici caderea bancii spaniole Bankia, la cateva luni dupa ce a trecut aceste teste. Fiecare astfel de demers este privit cu ceva suspiciune de catre mediul financiar, deoarece aceste teste au obiceiul de a se incheia cu mesaje si concluzii linistitoare la nivel sistemic, insa ascund probleme punctuale in diverse tari sau regiuni.

Testele de stres sunt menite sa raspunda la intrebarea: au nevoie de capital, iar daca da, de cat au nevoie bancile europene in cazul unor scenarii de recesiune in anii urmatori? Banca Centrala Europeana va accepta, din cate se cunoaste acum, un nivel al capitalului propriu al bancilor de 6% fata de active, considerat de BCE suficient in eventualitatea unei recesiuni europene si/sau internationale in urmatorii ani. Statele din zonele periferice au facut presiuni pentru un astfel de reper de 6%, in timp ce o parte din bancherii europeni ar fi acceptat si o cerinta de 7% capital, care ar fi dat un semnal si mai puternic.

 

S-a vehiculat si nevoia de 767 miliarde de euro capital. De unde apare aceasta cifra?

Zilele acestea este citat in presa un studiu al profesorilor Viral Acharya (New York University si consilier in European Systemic Risk Board) si Sascha Steffen (Berlin European School of Management and Technology) care concluzioneaza ca daca bancile europene ar fi „evaluate obiectiv”, 109 dintre ele ar avea nevoie de 767 miliarde euro in total pentru a-si sustine bilanturile.

De fapt, ceea ce au facut autorii este ca au pus stacheta mai sus: au considerat ca 7% din active este o cerinta de capital care poate sa absoarba eventualele socuri sau recesiuni. In aceasta ipoteza, evident ca sunt cateva sisteme bancare nationale care si-ar arata fragilitatea, mai jos cateva exemple:

– bancile franceze ar avea nevoie de 285 miliarde de euro

– bancile germane de 199 miliarde de euro pentru a fi ferite de riscuri majore in cazul unei recesiuni semnificative in Europa

– bancile spaniole ar avea un deficit de capital de 92 miliarde euro

– bancile italiene ar avea nevoie de inca 45 miliarde de euro

– alte sisteme care inregistreaza in continuare dificultati ar fi cele din Belgia, Cipru si Grecia.

In ultimii 3 ani, sistemele bancare din Europa au fost capitalizate de catre contribuabili si de catre investitori privati cu circa 500 miliarde de euro. Cifra de mai sus, de peste 700 miliarde de euro capital necesar, nu trebuie privita ca o iminenta, ci drept o eventualitate in cazul unei recesiuni de 2-3 sau 4% in Europa, scenariu care nu pare plauzibil la acest moment.

Iar din alt punct de vedere, al intervalului de timp, cifra trebuie de asemenea relativizata: una este sa existe o nevoie teoretica de capital in cateva luni si alta este o potentiala nevoie, daca intervine un nou val de criza cu efect pe cativa ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.