STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa intre in faliment

european banksLa viitoarele teste de stres, bancile cu probleme din zona euro vor fi lasate sa dea faliment, avertizeaza presedintele noii Agentii de Supervizare Bancara (SSM), Daniele Nouy.

In primul interviu din postura de presedinte al SSM, acordata publicatiei britanice Financial Times, Daniele Nouy, a declarat ca „trebuie sa acceptam ideea ca unele banci nu au viitor. Trebuie sa lasam unele institutii financiare sa dispara intr-un mod ordonat si nu este nevoie sa incercam o fuziune a lor cu alte institutii”, dupa cum relateaza AFP. In opinia acesteia, bancile ar trebui fortate sa detina garantii pentru obligatiunile suverane, pentru a distruge legatura toxica dintre bancile cu probleme si guverne.

Parlamentul European a aprobat, luna trecuta, numirea frantuzoaicei Daniele Nouy, fost oficial la Banca Centrala a Frantei, in functia de presedinte al noii Agentii de Supervizare Bancara. Daniele Nouy, in varsta de 63 de ani, va avea la dispozitie un an pentru a ajuta la construirea de la baza a institutiei si pentru a fi pregatita, totodata, sa isi asume atributiile de supervizare a bancilor. Ea va fi responsabila cu supervizarea celor mai mari 130 de banci europene, incepand cu noiembrie 2014. Cifra bancilor supervizate ar putea creste, daca SSM va fi autorizata sa analizeze si bancile mai mici sau daca tarile care sunt membre ale Uniunii Europene, dar nu fac parte din zona euro, vor adera la mecanismul de supraveghere.

Mecanismul Unic de Supraveghere Bancara a fost conceput pentru fluidizarea supervizarii bancare in blocul comunitar, prin aplicarea acelorasi reguli celor aproximativ 6.000 de banci din zona euro, ceea ce va ingreuna incercarile autoritatilor nationale de a isi proteja campionii nationali.

Comitetul de Stabilitate Financiară (FSB) a publicat anul trecut lista celor 29 de banci considerate „prea mari pentru a da faliment” (too big to fail) si care vor trebui sa indeplineasca cerinte de capital mai stricte, conform noilor masuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.

FSB considera ca reglementarile mai stricte pentru aceste banci, care trebuie sa atinga, pana in 2019, un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de 9,5%, vor diminua riscul prabusirii lor si vor limita efectele negative, in eventualitatea falimentului.

Printre cele 29 de institutii de creditare considerate de importanta sistemica se numara bancile franceze Societe Generale, Credit Agricole, BPCA, BNP Paribas, Dexia, dar si banca italiana UniCredit, grupul olandez ING Bank, banca spaniola Santander, bancile elvetiene UBS si Credit Suisse, bancile britanice HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group, Barclays, bancile americane Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Wells Fargo, Bank of America, Citigroup, bancile germane Commerzbank si Deutsche Bank si cateva banci din Japonia si China.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.