STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR, Credit Ipotecar & Imobiliar & ANL

Bancile au mutat la stat riscul pentru credite imobiliare de 12 mld. lei

 euroDin soldul total de 48 miliarde de lei credite acordate de banci pentru locuinte, jumatate sunt prin programul Prima casa, astfel incat garantia de 50% asigura bancilor o plata certa pentru credite de 12 miliarde de lei, potrivit ZF.

Bancile participante la programul Prima casa au acordat, din 2009 incoace, peste 150.000 de credite pentru achizitia de locuinte garantate de stat, in valoare de 25 miliarde de lei, echivalentul a 6 miliarde de euro, iar 2015 se prefigureaza a fi cel mai bun an de la lansarea programului, potrivit datelor transmise de Fondul de Garantare a Cre­ditelor pentru IMM-uri la solicitarea ZF.

Numarul creditelor imobiliare depaseste 300.000, cu o valoare cumulata de 48 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca programul Prima casa ajunge sa reprezinte jumatate din tot ce inseamna credite de locuinte in Romania.

Cum in programul Prima casa, statul isi asuma riscul pentru jumatate din suma imprumutata, inseamna ca un sfert din soldul de 48 miliarde de lei credite acordate are garantia statului, deci 12 miliarde de lei, adica 3 miliarde de. euro.

Daca in Romania va mai veni o criza ca cea din 2009-2010, cu case executate de banci pentru neplata la termen a ratelor, bancile se vor indrepta catre stat in cazul a un sfert din locuintele vandute pe credit, sustine ZF.

Doar in primele sapte luni din acest an, bancile au acordat credite Prima casa de 735 milioane de euro, adica o medie lunara de 105 milioane de euro, cererea fiind inca destul de ridicata, desi pe piata au aparut tot mai multe oferte standard cu dobanzi la niveluri similare. Prin­cipalul avantaj al programului Prima casa este avansul, de numai 5%, dar si acesta dispare treptat.

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.