STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Băncile au avut un profit de peste un miliard de euro în 2015

Sectorul bancar, care finanţează în proporţie de circa 90% economia, a reuşit anul trecut să obţină profit de peste un miliard de euro (peste 4,5 milarde de lei), după pierderile record din 2014, potrivit Ziarului Financiar, citat de Mediafax.

rp_bank12-300x199.jpgLa sfârşitul pri­mului trimestru din 2015, sistemul bancar avea un profit de 800 milioane de lei, la jumătatea anu­lui câştigul a urcat la 1,2 miliarde de lei, iar la nouă luni rezultatul s-a du­blat, la 2,2 miliarde lei, po­trivit datelor anun­ţate ofi­cial de BNR.

Băn­cile au reuşit să ră­mână pe profit până la finele anului.

Conform ZF, sistemul bancar şi-a majorat activele la peste 377 miliarde de lei (circa 84 miliarde de euro), maximul ultimilor opt ani. Atât rentabilitatea activelor (ROA), cât şi cea a capitalului (ROE) erau la finalul anului trecut în teritoriu pozitiv, ajungând la 1,35% şi, respectiv, 12,8%.

Având în vedere nivelul ROA şi al activelor, reiese un profit de circa un miliard de euro pentru sistemul bancar în 2015. Profitul record de anul trecut vine după pier­derile record de circa un miliard de euro din 2014.

Rata de solva­bi­litate – unul dintre cei mai importanţi indica­tori urmăriţi de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o insti­tuţie de credit – ajungea la sfârşitul anului 2015 la 17,5%, mult peste minimul im­pus de 10%, ceea ce arată că băncile au suficient spaţiu pentru a intensifica creditarea economiei.

Anul trecut numărul băncilor s-a redus la 36.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.