STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Politica Monetara & Inflatia, Treasury-Bonds & Bills, Piata de Capital - BVB, Banci & BNR

Bancile americane si europene pun presiuni pe BCE sa preia modelul QE al Fed

bce2Rezerva Federala Americana (Fed) a incheiat masivul program de printare de bani pentru achizitii de obligatiuni, Quantitative Easing (QE), iar Banca Japoniei a anuntat inca un pachet de stimulare economica agresiva, fapt ce ii determina pe analisti sa se asteapte ca si BCE sa preia modelul.

Rezerva Federala Americana (Fed) a incheiat masivul program de printare de bani pentru achizitii de obligatiuni, Quantitative Easing (QE), iar Banca Japoniei a anuntat inca un pachet de stimulare economica agresiva, ceea ce ii determina pe analisti sa creada ca si Banca Centrala Europeana (BCE) va aplica acest model, mai ales ca bancile din SUA si din Europa fac presiuni asupra BCE sa „loveasca” pietele cu propriul program de achizitii de obligatiuni suverane, asemenea Fed, dupa cum noteaza Bloomberg.

BCE este singura mare banca centrala din lume care nu a apelat, pana acum, la QE. Economistii bancii americane Goldman Sachs estimeaza o probabilitate de 30% ca banca centrala a zonei euro sa porneasca propriul program de QE, cei de la Morgan Stanley vad o probabilitate de 40%, iar cei de la JPMorgan Chase de 50%.

Analistii de la BNP Paribas apreciaza ca BCE ar putea face pasi in acest sens cel mai devreme in decembrie. HSBC, Barclays si Bank of America Merrill Lynch au in vedere QE ca parte a scenariilor de baza. Citigroup estima, la sfarsitul lui octombrie, ca BCE va incepe achizitia de bonduri suverane inainte ca anul sa se termine.

Pietele de capital au reactionat prin cresteri la anuntul Bancii Japoniei, de la sfarsitul saptamanii trecute, ca va majora tinta pentru expansiune monetara la 80.000 miliarde de yeni, echivalentul a 721 miliarde de dolari, de la 60.000 miliarde de yeni.

Bursele din SUA au atins cote record alimentate cu lichiditatea oferita de Fed din 2008, desi conditiile economice si mediul politic extern nu au fost si nu sunt incurajatoare. Fapt ce arata ca bursele sunt dependente de banii bancilor centrale.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.