STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Bancherii au unda verde sa scoata creditele neperformante din bilanturi

Nicolae-CintezaBancile vor putea scoate din bilanturi, pana la toamna, creditele neperformante, in valoare de cel putin 10 miliarde de lei. Este primul pas din planul de masuri al BNR de „spalare” a imaginii bancilor care au acordat credite ce nu mai pot fi recuperate, dar in parte provizionate pe IFRS.

Creditele neperformante provizionate integral, in valoare de 6 miliarde de lei, echivalentul a 1,3 miliarde de euro, dar asupra carora bancherii nu mai au asteptari rezonabile de recuperare, vor putea fi scoase, in ur­matoarele luni, din bilanturile ban­cilor. Si aceasta, in urma planului Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de reducere a pon­derii neperformantelor din sistemul bancar, plan agreat cu FMI si Comisia Europeana.

Directorul Directiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteza, explica ca „sunt credite pentru care bancile si-au asumat practic pierderea, speranta de a le mai recupera nu exista, asa ca n-au de ce sa le mai tina in bilant”. El afirma ca le-a recomandat bancherilor sa scoate aceste credite, acesta fiind primul pas dintr-un plan de masuri prin care sistemul bancar sa scape de perceptia negativa pe care o are in exterior din cauza ratei foarte mari a neperformantelor privite la modul singular, fara a tine cont de acoperirea cu provizioane in proportie de 68% pe IFRS.

„La o solvabilitate de 16,3%, la nivelul lunii martie 2014, bancile sunt in pozitia de a recunoaste con­secintele lacomiei de dinaintea crizei si de a nu mai târîdupa eleacest balast al neperformantelor. Daca nu incepem acum, vom avea probleme mai tarziu si nu se va putea crea baza pentru o crestere sanatoasa”, considera seful Directiei de supraveghere a BNR.

Pe baza datelor raportate de banci privind situa­tia portofoliilor, Nicolae Cinteza estimeaza ca planul de curatenie gandit in patru pasi mari va conduce la scaderea ratei creditelor proaste din sistem de la circa 22,3% in martie, pana spre 13,6%, in octombrie 2014.

Exista insa un alt pachet de credite neperformante, reprezentand expuneri in valoare de 3,8 miliarde de lei, pe langa pachetul de 6 miliarde de lei, fiind credite cu restante mai mari de un an si fara speranta rezonabila de recuperare si pe care bancile nu se grabesc sa le provizioneze integral si sa le recunoasca drept pierdere.

In acest caz, Nicolae Cinteza le recomanda bancherilor sa provizoneze 100% pe IFRS absolut toate creditele neperformante si sa le treaca in conturi extrabilantiere. „Sunt credite restante de peste un an, dar la care nu s-au initiat proceduri de recuperare. Din analiza noastra, au pondere mare creditele la care speranta rezonabila de a recupera ceva nu prea exista si ca atare recomandarea noastra este sa le provizioneze 100% pe IFRS si sa le inregistreze in conturi extra­bilantiere. Ne vom uita foarte atent sa vedem cine refuza recunoasterea pierderii„, spune directorul Directiei supraveghere a BNR.

Nicolae Cinteza avertizeaza, totodata, ca bancile care nu vor fi fairplay in recunoasterea pierderilor prin provizioane pe masura vor fi penalizate prin impunerea de cerinte de capital dure.

 

Presiune pe banci

BNR preseaza bancile sa se gra­beasca sa scoata din bilant mai intai creditele neperformante corporate, din pachetul de 6 miliarde de lei, credite ce sunt deja provizionate integral, fiind credite mai putine ca numar, iar operaţiunile pot fi facute manual. In cazul creditelor de retail, mai multe ca numar, operatiunea nu poate fi facuta manual, ci implica ajustari ale softurilor.

Cinteza afirma ca le-a dat bancilor „un termen mobilizator, nu mai tarziu de sfarsitul lui iulie si in situatii exceptionale, pana la jumatatea lui august”. „Tot pachetul de 6 miliarde de lei trebuie inregistrat in afara bilanturilor, inclusiv creditele pentru persoane fizice”, precizeaza acesta.

 

Continutul Acordului cu FMI privitor la sistemul bancar

In scrisoarea privind Acordul cu FMI se regasesc aspecte legate de sistemul bancar, in principal despre initierea unui plan de lichidare a creditelor nerecuperabile. In acest context, BNR va trebui sa colecteze date de supraveghere periodice si detaliate privind creditele restructurate, inclusiv cele acordate Intreprinderilor de Stat, cu frecventa trimestriala.

Paragrafe din draftul Acordului cu FMI, formulat la inceputul lui 2014:

  • Sectorul bancar din Romania se confrunta cu presiuni in ceea ce priveste calitatea activelor si scaderea nivelului de indatorare (deleveraging) a bancilor straine, fiind in continuare vulnerabil la socuri externe.
  • Imprumuturile neperformante au inchis anul 2013 la 21,9% dupa ce au atins 22% in luna noiembrie, reflectand climatul economic dificil, stagnarea cresterii creditarii si eliminarea lenta din bilanturi a neperformantelor provizionate in intregime. Provizioanele totale (IFRS plus filtrul prudential) s-au redus intr-o oarecare masura, ramanand totusi la un nivel suficient pentru a acoperi 88% din NPL, in timp ce rata de provizionare IFRS s-a majorat la 67,6 procente la finele lui 2013.
  • Cerintele de provizionare impreuna cu activitatea lenta de creditare si baza relativ ridicata a costurilor a condus bancile la obtinerea unui rezultat virtual al pragului de rentabilitate in 2013 (12 milioane RON sau 0,1% profit net anualizat).
  • Prin consultare cu FMI si CE se va elabora un plan de lichidare a NPL pana la finele lunii martie 2014 (criteriu de referinta structural) si apoi implementat pana la finele lunii iunie 2014. Se va evita hazardul moral si vor fi acordate stimulente corespunzatoare in vederea curatarii rapide a bilanturilor de creditele nerecuperabile.
  • BNR va colecta date de supraveghere periodice si detaliate privind creditele restructurate inclusiv cele acordate Intreprinderilor de Stat, cu frecventa trimestriala. Data fiind persistenta imprumuturilor neperformante, autoritatile vor elimina, acolo unde este posibil, impedimentele legate de restructurarea amiabila a datoriilor catre firme si persoane fizice si solutionarea creditelor neperformante.

 

O problema de interpretare a IFRS vs. Hazardul moral potential

Incepand din martie, BNR a avut intalniri cu firme de consultanta si cu bancile pentru a gasi o solutie de „write-off„, asa cum este denumita procedura de stergere a creditelor neperformante, ce nu mai pot fi recuperate, din bilanturi.

Aici, insa, a intervenit problema respectarii standardelor de contabilitate internationale IFRS, asa cum o sublinia, in urma cu circa doua luni, chiar Nicolae Cinteza. Mai exact, conform standardelor de contabilitate internationale IFRS, daca bancile scot creditele neperformante in afara bilantului, pierd dreptul de a mai recupera ceva din respectivele imprumuturi, pe cand din punct de vedere legal, banca isi poate pastra drepturile de recuperare a creantelor.

La acea vreme, Cinteza afirma: „concluzia la care am ajuns in urma discutiilor cu FMI e ca trebuie sa ne intalnim cu auditorii, fiindca in legatura cu standardul respectiv (IFRS) este o problema de interpretare, sa vedem daca nu putem obtine o opinie de la ei, care sa permita bancilor sa scoata in afara bilantului credite la care posibilitatile de recuperare sunt mici, dar fara sa piarda dreptul de a recupera in viitor”. Cinteza a precizat ca „pana atunci nu se poate scoate nimic, interpretarea data, cel putin pana in momentul de fata, este ca daca scoti in afara bilantului pierzi dreptul de a recupera. Si asta ne-o mentinem”.

 

Comentariul EconomicZoom: Acum insa s-a trecut peste aceasta problema si Bancile vor putea recupera creantele si ulterior scoaterii acestora din bilant – probabil prin vehicule speciale SPV (Special Purpose Vehicles), evitand astfel instalarea Hazardului moral, adica a incurajarii celor scosi din bilant sa repete in viitor comportamentul de a a lua credite fara a plati.

 

Citeste si: Bilantul sistemului bancar in 2013 – revenire pe profit, dupa 3 ani

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.