STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Finante & Servicii Profesionale, P.I.B. & STATISTICI

Banca Mondială a redus estimarea de creştere a economiei României la 2,9%, pentru 2015

Banca Mondială (BM) anticipează pentru acest an o creştere de 2,9% a economiei României, cu 0,3 puncte procentuale sub estimarea din iunie anul trecut, indicatorul urmând să accelereze anul viitor la 3,2,%, potrivit prognozei economice globale a instituţiei financiare internaţionale, transmite Mediafax.

UK-economy-drops-into-double-dip-recession_dnm_largeÎn iunie anul trecut, Banca Mondială prognoza un avans de 3,2% al economiei României în 2015 şi de 2,9% în 2016. Instituţia a revizuit uşor şi estimarea referitoare la creşterea economică din 2014, la 2,6%, de la un nivel de 2,7% anticipat în octombrie, redus de la 2,8% în iunie.

„În Ungaria şi România, creşterea economică va fi alimentată mai mult de cererea internă, susţinută de îmbunătăţirea condiţiilor pe piaţa muncii şi de încrederea populaţiei, precum şi de investiţiile publice în infrastructură, finanţate în mare parte de Uniunea Europeană”, se arată în raportul Băncii Mondiale.

În ţările importatoare de petrol din Europa Centrală şi de Est (ECE), întărirea treptată a zonei euro, măsurile monetare de susţinere a redresării şi declinul preţurilor energiei vor susţine activităţile în industrie şi creşterea exporturilor.

În Ungaria, România şi Serbia, inflaţia a coborât sub ţintele inferioare ale băncilor centrale, pe fondul unei creşteri economice anemice, notează Banca Mondială. Multe state din Europa Centrală şi de Est sunt aproape de deflaţie, din cauza reducerii semnificative a preţurilor reglementate ale energiei (în Bulgaria, Croaţia, Cehia, Ungaria şi Macedonia), precum şi a declinului preţurilor alimentelor şi carburanţilor, se arată în raport.

Scăderea preţurilor alimentelor reflectă producţiile agricole mari, în special în Bulgaria şi România, dar şi nivelul scăzut al cererii, din cauza interzicerii de către Rusia a importurilor de alimente.

Într-un număr de state, sistemele bancare continuă să fie afectate de nivelul ridicat al împrumuturilor neperformante şi 14 din 20 de ţări cu cea mai mare pondere a acestor credite sun în Europa şi Asia Centrală, în frunte cu Kazahstan, Serbia, Albania, Bulgaria, România şi Ucraina.

Pentru regiunea Europa Centrală şi de Est, în care este inclusă şi România, Banca Mondială anticipează în acest an o creştere economică de 2,4%, urmată de un avans de 2,8% în 2016.

Regiunea Europa Centrală şi de Est include Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Georgia, Kosovo, Lituania, Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, Muntenegru, România şi Serbia.

La nivel global, economia va creşte în acest an cu 3% şi cu 3,3% în 2016, susţinută de redresarea treptată a ţărilor cu venituri ridicate, preţul scăzut al petrolului şi atenuarea factorilor negativi din ţările în dezvoltare, notează BM.

Zona euro va consemna creştere economică de 1,1% în acest an şi de 1,6% în 2015. În Statele Unite, Banca Mondială prognozează o creştere a PIB de 3,2% în 2015 şi de 3% anul viitor.

FMI şi Comisia Europeană anticipează că România va înregistra în acest an o creştere economică de 2,5%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.