STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, PIETE FINANCIARE, Politica cu impact economic, Balanta de Plati & Politica Valutara, Piata Valutara, Banci & BNR

Banca centrală a Turciei ridică brusc ratele pentru a susține lira

Banca centrală a Turciei a majorat recent rata dobânzii cu 300 de puncte de bază într-o mișcare de urgență pentru a pune un sprijin sub liră și pentru a calma investitorii descurajați de intervențiile președintelui Tayyip Erdogan, conform Reuters.

Banca centrală, planificând să organizeze următoarea ședință de stabilire a politicilor pe 7 iunie, a declarat că a majorat rata maximă a dobânzii la 16,5%, de la 13,5%, ceea ce a determinat o revenire rapidă a lirei după ce a scăzut anterior cu 5%.

„Este momentul să restabilim credibilitatea politicii monetare și să recâștigăm încrederea investitorilor”, a declarat vicepremierul Mehmet Simsek pe Twitter, cu puțin înainte de anunțul băncii centrale.

Investitorii au vândut lira la preț scăzut pe temerile legate de politica monetară, mai ales după ce Erdogan – un autointitulat „inamic al ratelor dobânzilor” – a declarat săptămâna trecută că se așteaptă să afirme mai mult control asupra politicii după alegerile din 24 iunie.

În urma acțiunii băncii, Erdogan a declarat că „disciplina financiară va continua și vor fi făcute lucrurile necesare pentru stabilitatea financiară”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.