STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, INTERNATIONAL, Politica Monetara & Inflatia, Balanta de Plati & Politica Valutara

Banca centrală a Turciei a majorat agresiv toate dobânzile pentru a salva lira

Banca centrală a Turciei a majorat agresiv toate dobânzile, în încercarea de a întări moneda naţională, de a diminua inflaţia şi de a reclădi încrederea, scrie The Wall Street Journal.

345956_Turkey-liraLa doar câteva minute după anunţul făcut de banca centrală, lira turcească s-a apreciat cu 3% în raport cu dolarul, mărind distanţa lirei la aproape 10% faţă de nivelul minim record atins luni.

Banca centrală a Turciei a majorat:

  • dobânda la facilităţile de credit cu termen pe o zi de la 7,75% la 12%
  • dobânda pentru împrumuturile acordate băncilor pe termen de o săptămână prin licitaţii repo de la 4,5% la 10%
  • dobânda la facilităţile de depozit pe termen de o zi de la 3,5% la 8%

Premierul Recep Tayyip Erdogan, un opozant ferm al dobânzilor mari, a declarat că speră ca măsurile luate de bancă să aibă un efect pozitiv, însă avertizează că cei care au luat aceste măsuri vor fi responsabili pentru ce se va întâmpla în viitor.

Turcia trebuie să se împrumute cu peste 200 miliarde dolari anul acesta de pe pieţele externe, echivalentul a aproape 25% din PIB-ul ţării, o mare parte din bani urmând să vină de la companii şi bănci. Dacă aceste linii de credit dispar, Turcia va rămâne fără bani şi cel mai probabil va fi nevoită să ceară ajutor financiar de la Fondul Monetar Internaţional, cred analiştii de la Barclays.

Economia Turciei a avansat cu 4,3% anul trecut, potrivit estimărilor Băncii Mondiale, comparativ cu 2,2% în 2012. O problemă majoră în Turcia este inflaţia, pe care FMI o estimează la 8% în 2013.

Banca centrală a anunţat că va aplica noua strategie de politică monetară până când problema inflaţiei îşi va găsi o rezolvare de durată, având ca țină o inflație de 5% până la mijlocul lui 2015.

Cea mai expusă la criza din Turcia va fi zona euro, urmată de Japonia şi Statele Unite, ale căror exporturi se vor diminua, potrivit analiştilor băncii de investiţii Barclays.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.