STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Banci & BNR

Banca Carpatica, profit peste estimari

banca carpatica1Profitul net preliminar pentru 2013 anuntat de Banca Carpatica se ridica la 38 milioane de lei, fata de 22 milioane de lei in 2012. Este rezultatul atragerii, anul trecut, a unui management strain.

La finalul unui an in care Banca Comerciala Carpatica (BCC) a trecut prin numeroase schimbari determinate de atragerea, in premiera, a unui management strain, rezultatele financiare au inregistrat cresteri semnificative, depasind estimarile de la inceputul anului, potrivit oficialilor institutiei de credit. Astfel, banca a incheiat 2013 cu un profit net preliminar in valoare de 38 milioane de lei, fata de 22 milioane de lei in 2012, peste valoarea estimata si aprobata pentru 2013.

“Intr-un an dominat de schimbari, atat la nivelul managementului cat si in cadrul organizatiei, Carpatica si-a depasit obiectivele de profitabilitate si eficienta stabilite de actionari. Anul 2013 a fost un an de tranzitie, un an care a adus transformari majore in structura si activitatea bancii, ce vor produce efecte vizibile in perioada urmatoare. Rezultatul pozitiv obtinut in aceste conditii ne obliga sa ne continuam strategia inceputa in 2013 pentru actionarii, clientii si partenerii nostri”, declara Johan Gabriels, CEO-ul BCC.

Rezultatele  obtinute in 2013, in contextul unui climat macro-economic dificil si a unor reformari interne, demonstreaza soliditatea planului de dezvoltare propus si implementat de noul management, plan care a devenit complet operational la inceputul anului 2014, sustine conducerea institutiei de credit. Reformarea a presupus remodelarea fluxurilor de vanzari si analiza a creditelor, impunerea unor criterii de eligibilitate solide, masuri de optimizare si eficientizare operationala la nivelul sucursalelor, managementul costurilor.

Noua viziune organizationala si operationala a stat la baza imbunatatirii semnificative a  majoritatii indicatorilor financiari, potrivit managementului bancii astfel ca veniturile au urcat cu 12%, pana la valoarea de 217 milioane de lei, pe fondul cresterii veniturilor din investitii financiare, in timp ce cheltuielile operationale au crescut cu 4%, ajungand la 166 milioane de lei. Raportul cost/venit s-a imbunatatit, in 2013, coborand la 69% de la 77%, in 2012.

Raportul credite/depozite este de 55%, unul dintre cele mai bune din intreg sistemul bancar romanesc, dupa cum precizeaza oficialii BCC. Soldul net al creditelor, la sfarsitul anului 2013, a atins valoarea de 1,23 miliarde de lei, cu 4% mai mare fata de sfarsitul anului 2012, cand s-a situat la 1,18 miliarde de lei. Depozitele clientelei nebancare au crescut cu 12%, pana la 2.82 miliarde de lei.

Activele totale, in 2013, au fost de 4.06 miliarde de lei, in scadere cu 14%, pe fondul diminuarii portofoliului de titluri de stat, conform strategiei aprobate de actionari. Capitalurile proprii au crescut la 396 milioane de lei, in crestere cu 9% fata de 2012. Rata solvabilitatii se situeaza peste cerintele de reglementare ale BNR, respectiv 10.64% inaintea auditarii rezultatelor si 11.83% dupa includerea profitului.

Rata medie a rentabilitatii capitalului (ROE) a inregistrat in 2013 un nivel de 9.79% in timp ce rentabilitatea activelor (ROA) a fost de 1.04%.

In 2014, BCC isi va continua strategia agresiva de dezvoltare pe piata bancara romaneasca, acordand o atentie sporita segmentului de IMM-uri si corporate pentru care va oferi solutii atractive de dezvoltare si finantare, anunta noul management al bancii. Totodata, banca va continua procesul de modernizare si eficientizare pentru a isi servi clientii pe toate canalele de distributie: agentii, Internet banking, ATM-uri, telefon mobil si alte canale alternative.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.