STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Servicii & Comert & Logistica, Politica Fiscala - Taxe & Impozite

Bacsisul ar putea fi impozitat cu 16% de la 1 mai 2015

bacsisReprezentantii Finantelor si cei ai patronatelor din industria HORECA au convenit asupra legiferarii bacsisului, masura ce ar putea intra in vigoare de la 1 mai si aplicata in urma unei Ordonante de Urgenta. Astfel statul spera sa atraga la buget, in 2015, 154 mil. lei.

Potrivit documentului, bacsisul va fi impozitat cu 16% si va figura pe o nota de plata distincta, cu alte cuvinte clientul va primi nota de plata la restaurant, o va achita, iar apoi va decide daca lasa bacsis sau nu. Daca opteaza pentru bacsis, clientul va trebui sa primeasca de la ospatar chitanta pe care sa figureze suma de bani pe care a lasat-o „ciubuc”.

Aplicarea legii s-ar putea lovi de o serie de probleme. De exemplu pentru cumparaturile distribuite acasa, vanzatorul ar trebui sa aiba la el o casa de marcat volanta, aspect neprecizat in proiectul de lege. Mai exact, documentul prevede ca bacsisul nu poate fi asimilat unei livrari de bunuri sau unei prestari de servicii.

Un aspect asupra caruia au existat divergente de opinie se refera la responsabilitatea angajatilor. „Vor sa colectam noi la sursa ca sa impoziteze cu 16%, dar este destul de complicat tehnic. Ce facem? Buzunarim angajatii sa vedem cati bani au? E fortată masura”, a punctat presedintele Organizatiei Patronale a Hotelurilor si Restaurantelor din Romania (HORA), Tinu Sebesanu.

Restaurantele vor fi obligate sa infiinteze un „registru de bani personali” pentru inregistrarea banilor detinuti de angajatii unitatilor, astfel incat in cazul unui control, eventualele sume de bani in plus, sa nu fie justificate ca fiind banii apartinand angajatilor.

Prin legiferarea bacsisului Executivul spera ca va incasa in plus la buget 154 milioane de lei in acest an, 300 milioane de lei in 2016, 319 milioane de lei in 2017 si 338 milioane de lei in 2018.

Proiectul publicat de Finante cuprinde si definitia bacsisului, prin care se intelege orice suma de bani oferita in mod voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de catre operatorii economici, precum si restul dat de vanzator clientului si nepreluat de acesta in mod voluntar.

Bacsisul este legalizat in peste 20 de state. In unele tari exista cote standard pentru bacsis, stabilite prin legislatie, iar in altele sumele lasate peste plata cuvenita pot varia, fiind stabilite de fiecare unitate in parte. In tari precum Germania, Marea Britanie, Cehia, Croatia, Canada, Turcia, Grecia, Spania, Rusia, Statele Unite, bacsisul variaza intre 10% si 20%.

Reprezentantii IMM-urilor sunt de parere ca legiferarea bacsisului nu va duce la scumpiri. „Nu o sa creasca preturile cu 10%, pentru ca restaurantele risca sa isi piarda clientii”, sustine Dan Muresan, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.