STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Telecom & IT-C & Online, Concurenta & Protectie Consumator

Avizele pentru urmărirea penală a 5 foști miniștri din Dosarul Microsoft au ajuns la DNA

Avizele date de şeful statului pentru începerea urmăririi penale în cazul a cinci foşti miniştri, în dosarul Microsoft, au fost transmise, luni, Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), după ce acestea au fost semnate de ministrul Justiţiei şi de procurorul general al României, potrivit Mediafax.

dna_27617100 (2)Surse din cadrul DNA au declarat că avizele au ajuns luni după-amiază, iar anchetatorii pot începe urmărirea penală pe numele foştilor miniştri Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Gabriel Sandu şi Daniel Funeriu, în dosarul Microsoft. Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, declara anterior că a semnat luni dimineaţă avizele pentru începerea urmăririi penale primite în 3 octombrie de la preşedintele Traian Băsescu, în cazul celor cinci foşti miniştri vizaţi în dosarul Microsoft, acestea fiind trimise procurorului general al României.

Ministrul Justiţiei şi-a exprimat speranţa că şi parlamentarii vor da curs cererii formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul foştilor miniştri Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu şi Valerian Vreme.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 3 octombrie, că a a studiat bună parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise şi crede că acest caz „trebuie anchetat cât mai rapid până la capăt”. Băsescu a mai spus că, „din documentele care există în dosar, nu toate vinovăţiile sunt la fel şi aşa rezultă şi din referatul procurorilor”. „Spre exemplu, Daniel Funeriu, nu există nicio suspiciune cu privire la bani, la mită şi aşa mai departe, este doar în zona de eventual abuz în serviciu”, a precizat Băsescu.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut avizarea începerii urmăririi penale pentru nouă foşti miniştri ai Educaţiei, ai Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi, respectiv, ai Finanţelor.

Procurorii îi suspectează pe senatorul Ecaterina Andronescu de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, pe deputatul Valerian Vreme de abuz în serviciu, pe senatorul Petru Șerban Mihăilescu de instigare la abuz în serviciu, trafic de influenţă şi spălare de bani, şi pe europarlamentarul Dan Nica de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. În cazul acestora, este aşteptat aviz de la Parlament şi de la PE.

De asemenea, Adriana Ţicău este suspectată de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Gabriel Sandu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Daniel Funeriu – de abuz în serviciu, Alexandru Athanasiu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani, Mihai Nicolae Tănăsescu – de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Avizul pentru începerea urmăririi penale a acestora a fost dat de preşedintele Traian Băsescu.

„Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte”, a arătat DNA.

Conform procurorilor, persoanele din Guvern, ministere şi din societăţile implicate în derularea proiectului privind licenţele Microsoft pentru şcoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv în cadrul contractului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.