STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, MACROECONOMIE, Politica cu impact economic, Legislatie & Mediu de Afaceri, Politica Fiscala - Taxe & Impozite, Buget & Finantare Deficit

Avertismentul Romanian Business Leaders privind derapajele provocate de impozitul pe gospodarie si legea salarizarii unitare

Cele doua subiecte majore lansate de catre Guvern in spatiul public, unul referitor la posibila introducere a impozitului pe gospodarie, iar celalalt referitor la Legea salarizarii unitare in sistemul public, au determinat reactia Romanian Business Leaders, care a emis urmatorul comunicat:

 

2018 – anul în care economia României poate reintra în haos

 

Două proiecte legislative inițiate de Executiv în primele 100 de zile de guvernare, fără vreun studiu de impact și fără consultare, vor arunca în aer încrederea în statul român și echilibrul bugetar al României.

Romanian Business Leaders (RBL) susține sistemul de impunere simplificat, eficient și demonstrat al cotei unice de impozitare a veniturilor persoanelor fizice și nu consideră oportună introducerea modificării Codului Fiscal prezentată recent în spațiul public, care induce o modificare de filozofie fiscală și poate face o trecere lipsită de transparență spre sistemul progresiv de impozitare. Considerăm că introducerea de măsuri fiscale netestate, complicate și greu de aplicat pune în pericol stabilitatea economică a țării și amenință coeziunea socială.

România are deja cel mai fragil buget din Uniunea Europeană (UE), cu pondere a veniturilor în PIB de aprox. 25%, la peste 15 puncte procentuale față de media UE și la 10 puncte procentuale de media statelor UE din Europa centrală (Ungaria, 38%, Croația, 37%, Cehia și Polonia, câte 35% din PIB). În 2018, bugetul va pierde atât fluxurile de numerar prin nereținerea la sursă a impozitului pe venit, precum și cca. 1,4% din PIB, conform estimării FMI, rezultate din reducerea cotelor de impunere la 0% și 10%, prin introducerea impozitului pe venitul global al unei gospodării. Considerăm că, per total, pentru mediul de afaceri, sistemul de impozitare propus nu va genera beneficii care să depășească costul birocrației necesare implementării lui. Mai mult, beneficiile pe termen mediu și lung aduse de noul sistem cetățenilor sunt sub un mare semn de întrebare, creat de probabila instabilitate economică.

În același timp, prin legea salarizării unitare, statul va cheltui mai mulți bani cu salariile angajaților din sectorul public. Este o majorare făcută în mod haotic și fără un fundament economic realist: excedentul bugetar raportat pentru primul trimestru din 2017 este calculat înainte de majorarea concretă a salariilor. Salariile din sectorul public pot fi majorate, în linie cu veniturile bugetare reale, cu criterii clare de performanță, scopul fiind creșterea eficienței totale a sistemului bugetar.

Schimbarea regulilor jocului într-un interval de mai puțin de un an arată că statul român este impredictibil, instabil și netransparent. RBL solicită o consultare reală între guvernanți și mediul de afaceri, pentru a construi încrederea între partenerii sociali. Practica legiferării prin punerea mediului de afaceri în fața faptului împlinit duce la rezultate negative pe termen mediu și lung și vulnerabilizează guvernele, fenomen din care are de pierdut inclusiv mediul de afaceri.

În tot acest timp, nu primesc prioritate măsurile care chiar pot stimula activitatea economică și duce la venituri mai mari din care să fie crescute în mod realist și sustenabil salariale bugetare. RBL solicită parlamentarilor din coaliția majoritară de guvernare să se concentreze pe măsuri și legi care să reducă birocrația (ex. eliminarea prevederilor care blochează înregistrarea în scop de TVA, care în fapt au rămas neatinse după așa-zisa eliminare a formularului D088), să elimine barierele administrative inutile în domeniul autorizațiilor de construire și să încurajeze bugetarea multianuală și programele de investiții în infrastructură. Toate sunt subiecte care privesc interesele a milioane de cetățeni români, indiferent că sunt antreprenori, manageri sau angajați.

Atât investitorii, cât și milioane de angajați români au suferit suficient în anii de criză din 2008, până în 2013, când peste 200.000 de firme (majoritatea cu capital românesc) au intrat în insolvență și faliment, iar peste 1.000.000 de români au devenit șomeri. RBL semnalează că măsurile luate de decidenții politici de câteva luni încoace riscă să ducă țara și pe noi toți, împreună, spre un dezastru economic care va anula progresul obținut cu greu din ultimii trei ani.

 

Comunicatul Romanian Business Leaders a aparut initial aici.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.