STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, HR & DEZVOLTARE PERSONALA, Telecom & IT-C & Online, Human Resources

Automatizarea va schimba mai degraba job-urile, nu le va elimina

inteligenta artificialaSoftware-urile inteligente si robotii nu vor sterge un numar foarte mare de job-uri in Statele Unite, insa tehnologiile utilizate pentru automatizare vor afecta aproape fiecare tip de job si pot modifica si munca in sine, potrivit unei noi cercetari realizata de McKinsey si preluata de The New York Times (NYT).

Studiul, publicat recent, realizat de doi membri ai McKinsey Global Institute, departamentul de cercetare al McKinsey, impreuna cu un alt angajat al McKinsey, arunca in dezbatere problema naturii si ritmului de automatizare la locul de munca.

Temerile din prezent legate de automatizare au la baza, in esenta, doua ipoteze. Prima se refera la viteza avansarii in tehnologia software si hardware digitale, care este mult mai rapida fata de schimbarile tehnologice anterioare. Cea de-a doua ipoteza se refera la software-urile si masinile inteligente, tot mai capabile sa preia sarcini cognitive, nu doar fizice. Pare ca inteligenta artificiala reprezinta noua temere in fata job-urilor – nu atat in privinta inlocuirii muschilor, cat a creierului.

Uitandu-se la trendurile din inteligenta artificiala, Carl Benedikt Frey si Michael A. Osborne, cercetatori la Oxford University, estimau in urma cu doi ani intr-o publicatie ca 47% din job-urile americanilor stau sub semnul amenintarii automatizarii.

Cercetarea realizata de McKinsey sugereaza un impact diferit, cel putin pentru urmatorii cinci ani, durata pe care se intinde analiza. Studiul arata ca mai putin de 5% din locurile de munca pot fi pe de-a intregul automatizate, utilizand „tehnologiile din prezent demonstrate„, fie regasite in piata, fie in laboratoare.

In schimb, noi cercetari concentrate pe activitatile aflate sub nivelul de ocupare arata ca pana la aproximativ 2.000 de tipuri diferite de activitati in 800 de profesii au in vedere definitii ale proiectului sponsorizat de Ministerul Muncii. Avand in vedere aceasta, cercetatorii au concluzionat ca o medie de 45% din activitatile diverselor slujbe analizate pot fi automatizate, ceea ce ar putea afecta oamenii in multe si diferite roluri ale lor.

Automatizarea muncii nu se refera doar la sarcini de rutina, adica la job-uri prost platite. „Majoritatea job-urilor bine platite care necesita competente inalte prezinta un volum mare de activitati tip rutina ce pot fi automatizate”, afirma Michael Chui, director la McKinsey Global Institute si co-autor al studiului.

Intre job-urile ale caror activitati pot fi automatizate intr-o masura se regasesc cele ocupate de fizicieni, manageri financiari si executivi seniori din corporatii. La varful scarii locurilor de munca corporative, mai mult de 20% din activitati pot fi automatizate, potrivit estimarilor McKinsey.

Sarcinile de CEO ce pot fi automatizate cu softuri pentru masini care invata includ rapoarte de analiza si date necesare operatiunii decizionale, pregatirea personalului si revizuirea rapoartelor privind situatia.

Peisagistii si lucratorii la domciliu in domeniul ingrijirii se afla printre profesiile mai putin susceptibile de automatizare comparativ cu directori executivi, arata raportul McKinsey.

Valoarea acestui studiu consta in faptul ca furnizeaza o analiza fina a impactului automatizarii, sustin expertii.

„Este perfect logic sa privim automatizarea la nivelul sarcinilor ca pe o modalitate de redefinire a job-urilor”, spune Erik Brynjolfsson, profesor la Sloan School of Management, M.I.T, si autor al lucrarii „Al doilea val al masinilor: Munca, Progres si Prosperitate intr-o vreme a tehnologiilor geniale” („The Second Machine Age: Work, Progress, and Prosperity in a Time of Brilliant Technologies”).

Autorii cercetarii McKinsey subliniaza potentialul automatizarii pentru imbogatirea muncii, si anume eliberarea oamenilor, acestia putandu-se concentra pe sarcini mai creative. Aparent, este foarte mult loc pentru imbunatatire pe acest front.

Potrivit unui calcul al cercetarii „doar 4% din activitatile adiacente slujbelor din economia americana necesita creativitate la un nivel uman mediu al performantei„.

bits-mckinsey

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.