STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, EDITORIALE, COMENTARII, ANALIZE, Politica cu impact economic, P.I.B. & STATISTICI, Politici Industriale

Aurelian Dochia: „Romania are nevoie de crestere economica ridicata”

aaurelian-dochiaRomania are nevoie de crestere economica ridicata pentru a recupera decalajele care o separa de lumea dezvoltata atat in ceea ce priveste conditiile de viata ale cetatenilor, cat si in capacitatea de a gestiona provocarile unui mediu international deosebit de complex, in care terorismul, crizele politice si umanitare legate de reconfigurari geopolitice globale si regionale, epidemii, schimbari climatice, state esuate precum si dezechilibre financiare persistente se combina pentru a genera tensiuni, instabilitate si riscuri multiple, afirma economistul Aurelian Dochia, intr-o analiza publicata pe site-ul CursDeGuvernare.ro.

O tara cu o economie puternica dispune de mai multe mijloace pentru a face fata perturbarilor de tot felul, astfel ca performanta economica este tot mai explicit considerata ca element de securitate nationala.

In ultimul deceniu si jumatate, Romania a avut o performanta buna in ceea ce priveste cresterea economica: Produsul Intern Brut al tarii a progresat de la 37.4 miliarde de dolari in anul 2000 la peste 200 miliarde dolari in 2015. Dupa iesirea din criza anilor 2009-2011, Romania s-a situat printre tarile Uniunii Europene cu cel mai înalt ritm de crestere economica anuala.

Cu un venit national brut pe locuitor de 9520 de dolari in 2014, Romania se inscrie intre cele 53 de tari clasificate de Banca Mondiala drept „upper middle income”, cu venituri medii superioare (in 2016, aceasta categorie cuprinde tari cu un venit brut pe locuitor intre 4125 si 12735 de dolari).

Este important sa notam ca tara noastra era clasificata in categoria „venituri medii superioare” inca inainte de 1989; din 1990 si pana in 2004 Romania a retrogradat in categoria tarilor cu venituri medii inferioare si a revenit incepand cu 2004 in randul tarilor cu venituri medii superioare.

imagine 12

Obiectivul Romaniei este in mod evident acela de a trece in randul tarilor dezvoltate, ceea ce inseamnă depasirea pragului de 12735 de dolari venit national pe locuitor. De fapt, intrucat intervalele de venit folosite de Banca Mondiala pentru gruparea tarilor in dezvoltate, cu venit mediu sau sarace se ajusteaza anual in functie de inflatie, tinta pe care trebuie sa ne-o fixam este ceva mai inalta: ea s-ar situa la aproximativ 14900 de dolari in 2025 si la peste 16100 de dolari in 2030 (estimari bazate pe media de ajustare a pragului din ultimii zece ani[i]).

Cu o crestere medie anuala a venitului pe locuitor de 3,5 suta, Romania ar ajunge in categoria tarilor dezvoltate in anul 2030; o crestere anuala de 4 la suta ar asigura depasirea pragului in anul 2026 si un ritm de crestere de 5 la suta in anul 2024. O asemenea performanta nu pare a fi de neatins daca avem in vedere ritmurile de crestere atinse in ultimii ani.

Si totusi, experienta mondiala in materie de dezvoltare arata ca, desi foarte multe tari reusesc sa se inscrie in categoria veniturilor medii, foarte putine fac saltul la categoria tarilor dezvoltate. Intr-un studiu din 2012, Banca Mondiala constata ca dintre cele 101  economii clasate in categoria veniturilor medii in anii 1960 doar 13 au reusit sa atinga nivelul veniturilor ridicate pana in 2008: Guineea Ecuatoriala, Grecia, Hong Kong SAR China, Irlanda, Israel, Japonia, Mauritius, Portugalia, Porto Rico, Republica Coreea, Singapore, Spania si Taiwan China (Fig. 2)[ii]

 

Citeste articolul integral aici.

imagine 22

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.