STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, Telecom & IT-C & Online

AT&T, cea mai mare companie telecom din SUA, vrea să preia Vodafone în 2014

Grupul american AT&T pregăteşte o ofertă pentru preluarea Vodafone, anul viitor, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situaţiei, conform Mediafax.

Sursă: uk.reuters.com
Sursă: uk.reuters.com

Conducerea AT&T „pregăteşte terenul” pe plan intern, vizând „o strategie pentru o tranzacţie complexă” cu grupul britanic, cel mai mare operator de telecomunicaţii din Europa, au afirmat sursele citate de Bloomberg.

Cele două companii nu au început oficial discuţiile, însă AT&T, cea mai mare companie telecom din SUA, lucrează intens pentru a determina ce active ale Vodafone ar urma să păstreze după preluare, şi care investitori ar fi interesaţi să preia operaţiunile la care va renunţa, au continuat sursele.

Totodată, compania americană elaborează o strategie pentru dezvoltarea operaţiunilor Vodafone în Europa, unde rata de penetrare a serviciilor de internet mobil este mai lentă decât în SUA.

Alternativ, grupul AT&T este interesat de preluarea EE, cel mai mare operator din Marea Britanie după numărul de clienţi, format în 2010 ca joint venture între Orange (Franţa) şi Deutsche Telekom (Germania).

O fuziune între AT&T şi Vodafone ar crea cea mai mare companie de telecomunicaţii din lume după vânzări.

Grupul american a mai încercat să preia operaţiuile europene ale Vodafone. AT&T a propus grupului Verizon Communications în acest an o tranzacţie complexă prin AT&T care ar fi preluat activele Vodafone din Europa, Verizon ar fi dobândit controlul total asupra operatorului american Verizon Wireless, deţinut atunci în parteneriat cu Vodafone, iar grupul mexican America Movil ar fi cumpărat restul operaţiunilor companiei britanice (din afara Europei şi Statelor Unite). Verizon a considerat că tranzacţia ar fi prea complexă şi a preferat să preia participaţia de 45% deţinută de Vodafone la Verizon Wireless, pentru 130 miliarde de dolari.

Acţiunile Vodafone au crescut vineri dimineaţă cu 2%, la 229,45 pence, compania având o capitalizare de piaţă de 109,3 miliarde lire sterline pe bursa de la Londra.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii Vodafone şi AT&T au refuzat să comenteze informaţiile.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.