STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, LIFE-STYLE & HOBBY, Agricultura & Agro-Food, Energie & Utilitati & Infrastructura, INTERNATIONAL, Stiinta & Tehnologie

Atentionare WWF: Populatia lumii va consuma „pe datorie” resursele naturale ale planetei, in 2014

PamantulPana la sfarsitul lui 2014, populatia globului va consuma resursele naturale ale planetei „pe datorie”, in conditiile in care materia prima oferita pentru un an de catre natura s-a epuizat deja, atentioneaza World Wide Fund of Nature (WWF) -Romania.

Avertizarea WWF Romania a fost facut cu privire la Earth Overshoot Day – ziua in care populatia intregii planete a epuizat toate resursele naturale pe care Pamantul le poate genera timp de 365 de zile.

„Folosim mai mult decat avem, mai mult decat ne poate oferi natura, prin urmare pentru tot restul anului 2014, consumam de la natura „pe datorie” bunurile si serviciile de care avem nevoie ca sa supraviețuim”, sustin reprezentantii organizatiei de mediu. Acestia recurg la un exercitiu de imaginatie: „ne putem imagina ca am mostenit un capital, dar in loc sa cheltuim dobanda pe care o obtinem in fiecare an pentru fondurile pe care le avem in cont, noi cheltuim dobanda si o parte din fonduri”. Astfel, „de la an la an capitalul e mai mic, dobanda la fel, iar noi cheltuim mai mult si lasam in urma mai putin pentru generatiile viitoare. Epuizarea acestui capital de resurse naturale si acumularea de deseuri si emisii, in special cele de dioxid de carbon, pot continua pe o durata limitata, pana cand ecosistemele incep sa se degradeze si, in final, sa colapseze”.

Potrivit WWF, impactul consumului excesiv se vede, deja, in diverse fenomene, precum lipsa apei, desertificarea, eroziunea solului, scaderea productivitatii solurilor, defrisarile si fenomenele negative cauzate de disparitia padurilor, disparitia speciilor, colapsul unor stocuri de pete si schimbarile climatice.

In 1961, anul in care a fost fondata WWF, oamenii utilizau doar doua treimi din resursele naturale, iar majoritatea tarilor inca aveau rezerve ecologice, potrivit datelor organizatiei. „Amprenta noastra ecologica era mai mica si putea fi suportata, astazi, insa, ne aflam intr-o situatie total opusa”, remarca WWF care se intreaba „cum putem schimba aceasta tendinta negativa?” Raspunsul vine tot de la organizatie: „alegand sa ne reducem datoria fata de natura, sa consumam cat mai putin; alegand energia din surse curate si regenerabile, care ajuta la reducerea emisiilor ce ne afecteaza grav clima, oceanele si calitatea aerului”. Iar raspunsul continua: „prin utilizarea puterii enorme pe care o avem ca si consumatori, prin alegerea produselor locale, ecologice si a celor recunoscute oficial ca produse prietenoase cu mediul, prin certificari, precum FSC (Forest Stewardship Council) pentru produsele din lemn sau MSC (Marine Stewardship Council) pentru peste si fructe de mare”.

In septembrie, WWF va lansa „Living Planet Report 2014” (Raportul Planeta Vie), publicatie bianuala ce masoara sanatatea planetei noastre si impactul activitatii umane. Earth Overshoot Day este o initiativa a organizatiei Global Footprint Network, partener WWF, o zi in care se trage un semnal de alarma privitor la consumul excesiv. Mesajul porneste de la baza date referitoare la amprenta ecologica, care arata volumul resurselor naturale, indicii demografici, cat de mult consumam, cat de eficient producem si cine, ce si cat consuma.

Amprenta ecologica (Ecological Footprint) masoara necesarul de sol productiv si apa pentru producerea bunurilor si resurselor consumate de populatie si pentru neutralizarea emisiilor si deseurilor.

Conform editiei din 2012 a Indexului Planeta Vie, Romania are o amprenta ecologica medie de 2,7 hectare pe cap de locuitor, adica utilizeaza aceasta suprafata pentru resurse de hrana, combustibil, materiale de imbracaminte si constructii. In termeni comparativi, planeta nu ne poate oferi decat 1,8 hectare de teren si apa.

Raportul „Planeta Vie” reprezinta o analiza stiintifica si, in acelasi timp, o sursa globala de referinta, care prezinta starea de sanatate a planetei, precum si impactul activitatilor umane asupra acesteia. Documentul este realizat de WWF, in colaborare cu Zoological Society of London si Global Footprint Network.

Indexul a fost publicat, pentru prima oara, in 1998 si este reluat o data la doi ani. Timpul de prelucrare a datelor obtinute prin cercetare este de 3 ani. De exemplu, datele prezentate in editia 2012 sunt cele inregistrate pana la sfarsitul lui 2009.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.