Compania Astra Rail Industries din Arad si-a bugetat, pentru 2014, afaceri de 146 de mil. euro, dupa un 2013 in care si-a dublat business-ul si dupa un 2012 in care a preluat fabricile Astra Vagoane Arad, Meva si Romvag Caracal, aflate in insolventa.
Cresterea numarului de comenzi de pe pietele europene a dus la dublarea afacerii, in 2013, a Astra Rail Industries, pana la 290 milioane de lei, echivalentul a 65 milioane de euro, fiind realizata astfel trecerea pe profit a producatorului din Arad, cu un rezultat net de 1,1 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului Finantelor.
Pentru 2014, compania si-a bugetat afaceri de 146 miloane de euro, in contextul in care comenzile continua sa creasca, dupa cum sustin reprezentantii Astra Rail Industries. Cu traditie de peste 130 de ani in productia de vagoane de marfa, compania a reusit sa recastige contractele pierdute in perioada in care fabricile de vagoane, controlate in urma cu trei ani de Cristian Burci, se aflau in insolventa.
In total, afacerea celor trei companii din productia de vagoane si material rulant – Astra Vagoane Arad, Romvag Caracal si Meva Turnu Severin, se ridica la un miliard de lei, echivalentul a 230 milioane de euro, si au peste 4.800 de salariati.
In 2012, grupul bancar alcatuit din RBS Bank, ING, Citibank Europe si Piraeus Bank, care au finantat cu 120 milioane de euro dezvoltarea fabricilor detinute de Burci, a negociat cu un investitor german, Thomas Manns, vanzarea acestora. Tranzactia a implicat transferul principalelor active ale celor trei fabrici, asumarea partiala a datoriilor, de circa 30 milioane de euro potrivit unor surse din piata citate de Ziarul Financiar, si intrarea bancilor creditoare ca actionari minoritari. O parte din datorii a fost stearsa.
In ceea ce il priveste pe investitorul german, pe site-ul companiei se precizeaza ca „Astra Rail este parte din portofoliul lui Thomas Manns din 2012. Venind dintr-o familie de antreprenori, proprietarul german are experienta solida in industria europeană”. Potrivit unui raport al Consiliului Concurentei, Thomas Manns mai detine, in Romania, controlul indirect si asupra intreprinderii Langerdorf Medias, cu activitate in productia de profiluri obtinute la rece, precum si asupra Ahead Logistics, cu activitate in transporturi rutiere de mărfuri”. Cele două companii au avut anul trecut afaceri de aproape 10 milioane de euro si 110 angajati potrivit mfinante.ro.