STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Legislatie & Mediu de Afaceri, Asigurari & Pensii Private

ASF va introduce tarife de referință RCA și conceptul de „client cu risc ridicat”

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță că a elaborat un pachet de acţiuni pentru stabilizarea pieţei RCA, după expirarea perioadei de plafonare a tarifelor, informeaza Mediafax.

Potrivit ASF, pachetul de acțiuni cuprinde „un pilon legislativ, inclusiv participarea la aprobarea Legii RCA în Parlament şi elaborarea legislaţiei de nivelul 2. de competenţa Autorităţii”, apoi „introducerea prețului de referinţă, cu monitorizarea primelor efective pentru sectoarele cele mai vulnerabile” și „implementarea de măsuri specifice de protecţie a consumatorilor”.

Printre cele mai importante măsuri pe care ASF le are în vedere se numără stabilirea tarifelor de referinţă, introducerea în legislaţie a conceptului „client cu risc ridicat”, elaborarea unor ghiduri cu privire la relaţia asigurătorilor/intermediarilor cu consumatorii, precum şi derularea unor activităţi susţinute de informare publică şi de educaţie financiară pe tema poliţelor RCA.

În vederea stabilirii tarifelor de referinţă, ASF va contracta servicii actuariale de specialitate din partea unei terțe părți independente pentru întărirea credibilității rezultatelor obținute. Totodată, ASF va lucra la acest proiect cu Banca Mondială care va oferi asistență tehnică în vederea consolidării unei piețe de asigurări RCA orientată pe tarife de referință.

Referitor la introducerea conceptului „client cu risc ridicat”, ASF precizează că, pentru această categorie specială, analiza prevederilor legislative de pe alte pieţe mature (ex. Austria, Belgia) indică abordări precum „posibilitatea apelării la o asociație a asigurătorilor în situația în care tariful de primă depășește un anumit prag”. În urma determinării de către această asociație a unui tarif aferent riscului ridicat, „contractul de asigurare este repartizat pe baza unor criterii care pot să țină cont de cota de piață, către o societate de asigurare membră a asociației. În România, acest proces ar putea fi gestionat de către BAAR”.

ASF mai are în vedere și elaborarea unui ghid cu privire la prevenirea practicilor incorecte, neloiale care să includă recomandări referitoare la conduita asigurătorilor sau a intermediarilor în asigurări în relația cu consumatorii, precum şi implementarea unor activități de informare publică și educație financiară axată pe rolul și utilitatea RCA.

„Aceste măsuri se înscriu într-un cadru mai amplu al proiectului privind stabilizarea pieţei RCA. Proiectul urmăreşte atât implementarea unor măsuri imediate, necesare procesului de tranziţie către un sistem bazat pe tarife de referinţă, cât şi alte demersuri de stabilizare şi dezvoltare a pieţei pentru următoarele 12 luni”, precizează Autoritatea.

ASF este autoritatea naţională pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital, care însumează peste 10 milioane de participanţi.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.