STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB, Asigurari & Pensii Private, Consultanta de Management & Financiara & Strategie

ASF va fi sprijinită de Banca Mondială pentru a deveni mai eficientă

Banca Mondială va acorda Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în baza unui memorandum semnat marţi, asistenţă tehnică pentru transformarea structurii instituţionale şi organizaţionale a autorităţii, conform Mediafax.

Banca_mondiala2_V(2)Obiectivul memorandumului este sprijinirea ASF în vederea optimizării arhitecturii organizaţionale în linie cu mecanismele potrivite pentru o autoritate de supraveghere financiară multi-sectorială integrată şi îmbunătăţirea cadrului de reglementare simultan cu întărirea mecanismului de supraveghere din cadrul autortăţii.

Conform memorandumului, o echipă de experţi ai Băncii Mondiale va evalua şi va oferi recomandări ASF pe mai multe paliere legate de structura organizaţională şi pentru optimizarea proceselor interne. Un prim obiectiv este întărirea capacităţii instituţionale integrate şi întărirea funcţiei de supraveghere în cele trei sectoare, şi anume asigurări, piaţă de capital şi pensii private.

De asemenea, experţii vor analiza funcţiile de suport şi arhitectura multi-departamentală şi vor face recomandări pentru eficientizare din punct de vedere al costurilor şi resurselor alocate. Analiza va urmări şi evaluarea infrastructurii de tehnologie a informaţiei şi va examina modalităţile prin care anumite procese pot fi automatizate.

Totodată, analiza va identifica zonele de expertiză comună pentru cele trei pieţe supravegheate de ASF şi va propune abordări de supraveghere integrată şi recomandări pentru cadrul de reglementare, astfel încât ASF să poată asigura sustenabil atât dezvoltarea pieţelor, cât şi menţinerea stabilităţii financiare.

„Acest memorandum face parte din viziunea de dezvoltare a ASF, ca autoritate integrată. Vrem să creştem capacitatea de supraveghere eficientă şi vrem să beneficiem de cele mai bune strategii pe care experţii Băncii Mondiale le pot oferi. La final vor câştiga atât consumatorii de servicii financiare non-bancare, cât şi entităţile supravegheate. Eficienţă înseamnă costuri mai mici pentru toţi pe termen lung şi rezultate mai bune atât în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei, cât şi stabilitatea financiară”, a declarat preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, într-o conferinţă de presă.

El a adăugat că rezultatele analizei experţilor Băncii Mondiale vor fi disponibile la finele lunii august, iar în septembrie sau octombrie vor fi puse în aplicare primele măsuri, care vor viza, printre altele, şi anunţarea numărului de angajaţi ASF care vor părăsi instituţia.

„Obiectivul meu este ca în trei ani să digitalizăm complet activitatea ASF. Vreau ca instituţia să devină un Digital ASF. În prezent, aproape totul este manual. Vrem să analizele să fie realizate automat, să avem o reacţie ma bună şi mai eficientă a instituţiei la evenimentele care au loc pe cele trei pieţe reglementate”, a spus Negriţoiu.

Şeful ASF a spus că instituţia va accesa fonduri europene pentru informatizarea activităţii, cererea de finanţare fiind deja depusă la Ministerul Fondurilor Europene. „Acum o lună am depus o cerere de finanţare pentru informatizarea ASF prin fonduri europene. Proiectul a fost estimat la 5 milioane de euro. În prezent avem mai multe sisteme IT de la diverşi furnizori, care nu pot fi integrate”, a afirmat Negriţoiu.

Costul programului comun ASF – Banca Mondială este de 173.040 dolari, din care aproximativ un sfert reprezintă contribuţia ASF, diferenţa fiind o finanţare nerambursabilă acordată de Banca Mondială. Proiectul de evaluare şi analiză se derulează până la data de 28 august, iar rezultatele complete şi recomandările experţilor Băncii Mondiale vor fi disponibile şi se vor putea implementa după data de 1 septembrie.

ASF şi-a început activitatea la finele lunii aprilie 2013, prin comasarea atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.