STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, ANALIZE SECTORIALE, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Asigurari & Pensii Private

ASF: Piața asigurărilor a crescut cu 10% în 2016, depășind pragul de 10 miliarde de lei

Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat trendul susţinut de creştere şi în 2016, înregistrând un volum al primelor brute subscrise (PBS) de 10,05 miliarde de lei, cu 10% mai mult faţă de 2015, se arată într-un comunicat transmis marți de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), informeaza Mediafax.

În 2015 fusese consemnată o majorare cu 9% a PBS comparativ cu anul 2014.

Potrivit ASF, segmentul de asigurări generale a înregistrat în anul 2016 o creştere de 11% comparativ cu 2015, iar segmentul de asigurări de viaţă a consemnat un avans de 6,7%. Cea mai mare creștere față de anul precedent au înregistrat-o asigurările de sănătate, cu aproximativ 70%.

Astfel, sectorul asigurărilor a depăşit, anul trecut, maximul istoric de 8,94 miliarde de lei atins în anul 2008, în condiţiile în care au ieşit din piaţă mai multe societăţi – Astra Asigurări, Carpatica Asig, Forte Asigurări şi Lig Insurance.

„Valoarea primelor brute subscrise de către societăţile de asigurare și de sucursale, doar pe teritoriul României, a fost de 9,93 miliarde de lei, în creştere cu 12% comparativ cu anul precedent (8,86 miliarde de lei), în timp ce primele brute subscrise pe teritoriul altor state au fost de 0,1 miliarde de lei față de anul 2015, când au atins un volum de 0,27 miliarde de lei”, arată ASF.

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale și subscrise de către societăţile de asigurare au atins în anul 2016 pragul de 7,71 miliarde de lei, în creştere cu 11% faţă de anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 305 milioane de lei, în creștere cu 14% față de anul precedent.

Din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare pentru asigurări generale, cele mai mari ponderi le dețin clasele A10 – Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, A8 – Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 – A7).

ASF raportează că în anul 2016, ponderea acestor trei clase a fost de 89% din totalul PBS pentru activitatea deasigurări generale:
– A10 – Răspundere civilă pentru utilizarea vehiculelor auto terestre, cu un volum al primelor brute subscrise de4,14 miliarde de lei, reprezentând 54% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2016 o creștere cu 26% față de aceeași perioadă a anului 2015;
– A3 – Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,75 miliarde de lei, reprezentând 23% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2016 o creștere cu 4% față de aceeași perioadă a anului 2015;
– A8 – Incendiu și calamități naturale (pentru alte bunuri decât cele asigurabile în clasele A3 – A7), cu un volum al primelor brute subscrise de 946,4 milioane de lei, reprezentând 12% din totalul subscrierilor pentru asigurări generale, a înregistrat în anul 2016 o scădere cu 2% față de aceeași perioadă a anului 2015.

Referitor la asigurările de viaţă, analiza ASF arată că primele brute subscrise de către societăţile de asigurare pentru activitatea de asigurări de viaţă au înregistrat, anul trecut, un volum de 1,66 miliarde de lei, în creştere cu 6% comparativ cu anul precedent, în timp ce sucursalele au cumulat PBS de 356 de milioane de lei în creștere cu 11% față de anul precedent. Din totalul primelor brute subscrise de către societățile de asigurare pentru asigurări de viață, cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 – Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, respectiv C3 – Asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, care împreună cumulează 95% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări de viață.

Din analiza în dinamică efectuată de ASF se desprind următoarele concluzii:
– Clasa C1 – Asigurări de viaţă, anuităţi şi asigurări de viaţă suplimentare, reprezintă 67% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă, a înregistrat în anul 2016 o creştere cu 17% faţă anul precedent, cu un volum al PBS de 1,11 miliarde de lei;
– Clasa C3 – Asigurări de viaţă şi anuităţi legate de fonduri de investiţii, reprezintă 28% din totalul subscrierilor pentru asigurări de viaţă, a înregistrat în anul 2016 o scădere cu 17% faţă de 2015, cu un volum al PBS deaproape 474 de milioane de lei.

ASF apreciază, totodată, că piața asigurărilor din România „este caracterizată de un grad ridicat deconcentrare”: anul trecut, 87% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți deasigurare din cele 31 de societăți care desfășurau la 31.12.2016 activitate de asigurare/reasigurare, similar cu anii anteriori.

Societățile cu cele mai mari volume de prime brute subscrise și ponderea lor în total piaţă (asigurări generale și de viață) sunt, în ordine, Allianz-Țiriac, Omniasig VIG, Asirom Vienna Insurance Group. Groupama Asigurări, Euroins, City Insurance, NN Asigurări de Viață, Generali România, Uniqa și Carpatica Asig.

La sfârșitul anului 2016, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 3,75 miliarde de lei.

Scăderea aferentă asigurărilor generale este datorată falimentului a trei societăți de asigurare (Astra, Carpatica şi Forte). Daunele aferente portofoliului de asigurări ale celor trei societăţi au fost preluate de Fondul deGarantare a Asiguraţilor în limita plafonului de 100.000 de euro şi de către Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) pentru daunele externe mai mari de 100.000 de euro. În anul 2016, Fondul de Garantare a Asiguraților a plătit daune în valoare de 144,7 milioane de lei din care aproximativ 78% pentru daune RCA.

În fine, referitor la activitatea brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, ASF arată că valoarea primelor intermediate de aceștia pentru asigurări generale și asigurări de viață a fost în sumă de 6,2 miliarde de lei, creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului 2015 fiind de 19%. În anul 2016, brokerii de asigurare și/sau reasigurare au intermediat 66% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ceea ce reprezintă o creștere cu 5%, față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015 (61%).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.