STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, Finante & Servicii Profesionale, Piata de Capital - BVB

ASF delistează 300 de companii, înainte de închiderea Rasdaq, în două săptămâni

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea de la tranzacţionare, pe 27 octombrie, a peste 300 de companii listate pe piaţa Rasdaq, întrucât acestea nu au făcut demersurile necesare transferului pe o altă piaţă înainte de desfiinţarea Rasdaq, la finele lunii, potrivit Mediafax.

RasdaqDecizia ASF include o listă cu 303 companii listate pe Rasdaq, piaţă pe care sunt în prezent listate 513 companii, cu o capitalizare de 2,44 miliarde de lei (552,5 milioane euro).

Pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti au fost publicate joi alte câteva decizii ale ASF pentru transferul mai multor companii pe piaţa AeRO a BVB sau pe ATS a SIBEX, dar şi două decizii ale BVB pentru retragerea de la tranzacţionare a unor companii de pe Rasdaq.

Piaţa Rasdaq se desfiinţează la finele lunii octombrie, iar companiile care nu se transferă pe piaţa reglementată sau pe sistemul alternativ sunt delistate.

O parte a companiilor listate pe Rasdaq au optat pentru trecerea pe sistemul AeRO al BVB, în timp ce unele au optat pentru intrarea pe segmentul principal al BVB sau pentru delistare.

AeRO este segmentul dedicat acţiunilor din cadrul sistemului alternativ de tranzacţionare al BVB. Bazată pe sistemul alternativ de tranzacţionare al BVB, existent din 2010, piaţa AeRO a fost relansată în februarie.

De asemenea, ASF a anunţat, joi, pe site-ul BVB sancţiuni pentru peste 20 de companii care nu au respectat drepturile acţionarilor privind retragerea din societate.

Legea de desfiinţare a pieţei Rasdaq, publicată în urmă cu aproximativ un an, prevede ca în situaţia în care AGA decide ca firma să nu facă demersurile pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor pe o piaţă reglementată sau a tranzacţionării acestora în cadrul unui sistem alternativ de tranzacţionare, acţionarii au dreptul de a se retrage din societate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.