STIRI ECONOMICE, FINANCIARE, DE AFACERI, PIETE FINANCIARE, EUROPA, Piata Valutara

Aproape 70% dintre polonezi se opun aderarii la zona euro

euro1Un sondaj realizat de firma CBOS arata ca 68% dintre polonezi se opun renuntarii la zlot si adoptarii monedei euro, potrivit Reuters.

Conform termenilor tratatului de aderare la Uniunea Europeana (UE), Polonia este obligata sa adere la zona euro la un moment dat. Cu toate acestea, Guvernul de la Varsovia nu a fixat o data tinta la care ar urma sa adere la euro, iar ministrul de Externe, Grzegorz Schetyna, considera ca acest lucru ar fi „prematur”.

„In perioada care a trecut dupa februarie 2013, procentul sustinătorilor aderarii Poloniei la zona euro a scazut cu cinci puncte procentuale si in prezent este la unul din cele mai scazute niveluri din istoria sondajelor noastre”, sustine CBOS intr-un comunicat.

Acelasi sondaj arata si faptul ca 64% dintre polonezi se asteapta la o crestere a preturilor, in cazul aderarii Poloniei la zona euro, iar 42% se asteapta la un curs de schimb nefavorabil euro-zlot. De asemenea, 27% dintre cei intervievati se tem ca Polonia va pierde controlul asupra politicii sale monetare.

Analistii intervievati luna trecuta de Reuters au declarat ca nu se asteapta ca Polonia sa adere la euro in cursul acestui deceniu, iar opozitia cetatenilor, precum si obstacolele constiutionale ar putea face ca Polonia sa utilizeze zlotul si in cursul urmatorilor zece ani.

Calitatea de tara membra a zonei euro ar obliga Polonia sa modifice Constitutia, care prevede ca zlotul este moneda nationala. Guvernul de centru-dreapta al premierului Ewa Kopacz nu are, insa, majoritatea de doua treimi in Parlament necesara pentru a amenda Constitutia.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.